Paunović: Srbijavode nisu mogle organizuju odbranu od poplave

Od JP "Srbijavode", koje u svom sastavu ima preduzeća čiji je račun u blokadi šest meseci, čiji radnici šest meseci ne primaju plate, koja nemaju benzina za mašine, kojima su isključeni telefoni i struja, ne možete očekivati efikasnost u ovakvim sitauacijama, rekao je Saša Paunović.

"Formalno pravno po Zakonu o vodama, Srbijavode možemo proglasiti krivim za poplave, suštinski ne, jer ih država nije spremila za taj posao", rekao je Paunović, na konferenciji za novinare, kojoj je prisustovao i kompletan Opštinski štab za vanredne situacije.

Najveći broj građana zanima kako je do poplave došlo i da li se mogla sprečiti, da li su za to odgovorni pojedinci i institucije, dodao je Paunović.

Zakon o vodama kaže da odbranu od poplava organizuje i sprovodi na vodama prvog reda i na sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini, Javno vodoprivredno preduzće Srbijavode a na vodama drugog reda lokalne samouprave, podsetio je on.

"Po ovoj podeli reka Crnica koja je poplavila Paraćin spada u vode prvog reda, za koje je zadužena Srbijavode", objasnio je on, napominjući da su u najvećem delu Srbije polave izazvane vodama prvog reda.

"Stvari su jasne i nema baš nikakve dileme, međutim na Crnici 15. maja posle 12 časova u Paraćinu nije bilo mehanizacije, ljudstva i opreme Srbijavoda, osim nekoliko rukovodilaca ovog sektora," rekao je on.

Prema Paunoviću, konkretnu pomoć tog dana predstavljao je dolazak trojice četvorice stručnjaka zaduženih za odbranu od poplava na Crnici od kojih su tražli stručno mišljenja da li je potrebno probijati nasip na Crnici uzvodno, pre nego voda stigne u grad a već se bila razlila kod Glavice.

Odgovor je bio da nasip ne treba probijati, tako da nikakvog probijanja ni tada ni kasnije nije bilo, objasnio je Paunović.

"Pošto su Zakon i operativni plan više nego jasni možemo da proglasimo Srbijavode odgovornim i da završimo ovu priču. Formalno pravno možemo, suštinski ne možemo"
, ocenio je on.

Paunović kaže da je stav Srbijavoda bio da je do popolava došlo jer su Srbiju zadesile katastrofalone kiše, nezabeležene poslednjih 120 godina, a da su, kada je reč o Paraćinu, istakli da je sistem odbrane na Crnici funkcionisao 46 godina i smatrali su ga veoma pouzdanim.

"Na jednom sastanku u Jagodini, od ljudi iz Srbijavode smo saznali da nemaju dovoljno ljudi, da su zaduženi za više od 20 opština a jedan od dva radnika kada su došli 15. maja u Paraćin bio je zadužen za više od 400 kilometaram a drugi za više od 230 kilomatara odbrane od poplava"
, dodao je Paunović.

"Saznali smo, takođe da su im neka preduzeća koja imaju na spisku, koje treba upotrebiti protiv poplava, bez telefona i struje, blokiranih računa šest meseci i više, nisu imali gorivo za mašine, a nisu ni plate primali više od šest meseci", rekao je Paunović, zaključivši da lokalna vlast u bucućnosti mora da se osloni što je moguće više na sopstvene snage.

Procenjena šteta od poplava u Parćinu je 2.398.497.141 dinara.

izvor: B92

Pogledajte još