Skandal "Letnje palate"

Umesto da "Letnja palata" zvanično otvori Novi festival autorskog filma, gledaocima je prikazan rumunski film Kornelija Porombijua "12:08 Istočno od Bukurešta", uz obrazloženje da su organizatori "tako zamoljeni". Naša novinarka je imala priliku da vidi kontroverzni kineski film, nekoliko sati ranije - na novinarskoj projekciji 

Da li su prefiksi: "kontroverzni", "zabranjivani", "šokantni" i "autorski", dovoljna preporuka da bi jedan film privukao istinsku pažnju publike ili samo dobar reklamni trik? Kineski reditelj Lou Jeua (Lou Ye) svojim filmom „Letnja palata“ ponudio je sve navedeno ali, pre svega, ljubavnu priču koja se mogla desti bilo kada i na bilo kom mestu.

Film koji je zabranjen za prikazivanje u Kini, s obrazloženjem da je kopija koju je reditelj podneo na uvid „isuviše lošeg kvalteta“, prikazan je, bez zvanične dozvole, u takmičarskom delu „Kanskog festivala“, a kopija filma koji, za sada neće moći da vidi širi krug publike, bila je u Beogradu samo jedan dan.

Radnja filma dešava se tokom demonstracija na Trgu Tjenanmen i prati slobodan ljubavni život pekinških studenata – dovoljno da se zabrani za prikazivanje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta... 

Da li je zaista nekoliko „slobodnijih“ ljubavnih scena, koje deluju skoro nevino u odnosu na pornografske slike koje se direktno ili indirektno mogu videti na, gotovo, svakom uglu bilo koje svetske prestonice, dovoljno da osujeti život jednog umetničkog dela koje je, pre svega, ipak, ljubavni film? Da li je bura koju je podiglo nekoliko kadrova sukoba demonstranta i policije na Trgu Tjenanmen (demonstranti s parolama tipa „hoćemo slobodnu štampu“ sada deluju pomalo dečje anahrono), dovoljno da za pet godina zabrani rad reditelju Lou Jeu?

Odgovor je potvrdan, a sve se možda može odgonetnuti samo jednom scenom filma, u kojoj glavna junakinja u strasnom zagrljaju oženjenog muškarca razmišlja - „moj kolega s posla, koji je pravnik, rekao mi je da ovo što radim nije samo protivzakonito, nego da je, šta više, nemoralno“.

Film „Letnja palata“, pored nedostataka koji se svode na konfuziju u pojedinim delovima filma i razvučenost radnje, ipak pleni osobenom filmskom poetikom, koja na dobar način pruža uvid u azijski način mišljenja. U tom svetu ljubav je plod patnje i nastaje u periodima velikih ličnih kriza, ljubav je rana, a ako rana zaceli - nestaje i ljubav...

„Letnja palata“ počinje 1987. godine, a završava se u 21. veku. Kinezi su u međuvremnu dobro shvatili Šopenhaurevu priču o dva ježa, koji u nedostatku prostora i pritisnuti zimom, moraju da se sabiju jedan uz drugog da bi se zagrejali, ali tako da nijedan ne polomi svoje bodlje i da ne ubode drugoga. Tako i ovaj film sada živi svoj život od grada do grada, posle novinarske projekcije u Beogradu stiže u Talin, bio je zabranjen na zahtev kineskih vlasti u Indiji, za mesec dana biće ko zna gde, a zahvaljujući piratima verovatno će se naći i na nekim "zabranjenim područjima".

Danijela Tadić 

Pogledajte još