Albanci prete Euleksu

BEOGRAD, 31. avgust 2009. (FoNet) - Sporovi koji tinjaju između Zapada i Kosova oko prisustva misije Evropske unije (EU) mogli bi prerasti u ozbiljne bezbednosne izazove, ocenjuje američka agencija za strateška istraživanja Stratfor.

Stratfor u analizi navodi da je lider kosovske "nacionalističke nevladine organizacije" Samoopredeljenje Albin Kurti, posle hapšenje 21 člana zbog nereda u kojima su uništena vozila Euleksa, poručio da će nastaviti demonstracije protiv misije EU.

"I dok je vlada Kosova do sada bila relativno mlaka u neprijateljstvu prema Euleksu, izgleda kao da je samo stvar vremena kada će snažnije početi da deluje", opominje Stratfor.

Evropa oseća da ne može Kosovo prepustiti sebi usled opasnosti koju ono predstavlja kao raj za krijumčarenje, ali s druge strane Priština ne oseća potrebu za pomoći, pogotovo za stvari koje smatra unutrašnjim pitanjima, ocenjuje Stratfor, a prenose Večernje novosti.

Stratfor konstatuje da je situacija koja je konačno dovela do nezavisnosti Kosova, Zapad suočila s neprivlačnim opcijama, među kojima je i slabo "kontrolisan entitet s istorijom organizovanog kriminala i krijumčarenja usred Balkana".

"Dolazak Euleksa, koji je zainteresovan ne samo za jačanje kosovskih policijskih snaga i održavanje mira između Srba i etničkih Albanaca, već takođe - i ovo je poenta - osiguravanje da se Kosovo ne pretvori u raj za krijumčarenje (droge i ljudi) u srcu Balkana", navodi se u analizi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.