JDP: Premijera "Zmajeubica" u subotu

Komad "Zmajeubice" naručen je od Milene Marković čije su već tri drame svoja prva izvođenja imale upravo u JDP-u, počev od 2001. godine - "Paviljoni", "Šine" i "Brod za lutke", deo je namere pozorišta da se kroz nekoliko različitih projekata pozabavi stogodišnjicom Sarajevskog atentata, stvarnim početkom dvadesetog veka.

Sedamnaestogodišnji dečak sa oružjem, nesuđeni pesnik čije ime predstavlja istorijski simbol i čest predmet nesporazuma, kao glavni junak novog dela pesnikinje i dramatičarke čiji opus obeležava neprestano razbijanje predrasuda.


Foto: Aleksandar Angelovski / promo

Komad, zasnovan kao „junački kabare“, neka vrsta ironičnog časa istorije, priča poznatu priču o atentatu kroz uzavreli poetski jezik kojim se iskazuje ključni zahtev – zahtev za slobodom.

Nije reč o istorijskoj drami, nego o savremenom komadu koji tematizuje i preispituje poziciju današnjeg mladog čoveka u odnosu na taj vrhunski zahtev – biti slobodan.

Gavrila Principa igra Nikola Rakočević, a u ansamblu su Mirjana Karanović, Radovan Vujović, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milan Marić i Jovana Gavrilović, sa po više uloga. Na sceni će kao izvođač biti i kompozitor Vladimir Pejković.

Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Maja Mirković, koreograf Boris Čakširan.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.