Svetska premijera filma "Čudna šuma" Sabolča Tolnaija na Cinema City festivalu

Sedmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, koje se održava od 21. do 28. juna u Novom Sadu, publici će premijerno predstaviti preko 120 filmskih ostvarenja u okviru deset raznovrsnih selekcija, među kojima su i premijerne projekcije domaćih filmova i jedna ekskluzivna svetska premijera.

Među premijernim projekcijama nalazi se Čudna šuma, četvrti igrani film reditelja i scenariste Sabolča Tolnaija, autora filma Peščanik, snimljen u srpsko-mađarskoj koprodukciji. Čudna šuma će imati svetsku premijeru u sredu, 25. juna na Cinema City festivalu. Film će biti prikazan u 20h u glavnoj sali Arena Cineplexa, u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa.
Čudna šuma je drama koja nas uvlači u svet jedne mađarske familije iz Novog Sada, čiji sin beži iz centra za lečenje od narkomanije. U pokušaju da ga pronađu njegovi roditelji prolaze ličnu porodičnu dramu, ali se istovremeno suočavaju sa surovom realnošću današnjice Srbije. Saznaju da njihov sin duguje lokalnom mafijaškom bosu, zbog čega se i sakrio, i u narednim danima čine sve što mogu da bi ga pronašli...

U procesu razvoja scenaria za Čudnu šumu – napisanom prema priči Minotaur, novosadske spisateljice Judite Šalgo, a koji pored Sabolča Tolnaija potpisuje i Dragan Stanković – ovaj tekst je nekoliko puta nagrađen. Osvojio je Nagradu za najbolji scenario na Sarajevo Film Festivalu, koju dodeljuje Francuski nacionalni centar za film, kao i nagradu austrijske produkcijske kuće Synchrofilm Film, Video & Audio. Za fotografiju filma zaslužan je Gergely Poharnok, za montažu Branislav Klašnja i Vuk Vukmirović, a izvršnu produkciju potpisuju Miroslav Mogorović i Diana Radosavljević. Ubedljivu glumačku ekipu čine Hermina G. Erdelyi, Robert Tilly, Nenad Jezdić, Siniša Tucić i Jovan Belobrković.

Čudna šuma je četvrti igrani film Sabolča Tolnaija, snimljen u mađarsko-srpskoj koprodukciji, kao i prethodna tri ostvarenja. Publici je najpoznatiji po svom poslednjem filmu Peščanik, zasnovanom na porodičnoj triologij Danila Kiša, a praveći paralelu sa kulturom mržnje i straha devedestih godina. Peščanik je osvojio brojne nagrade na domaćim i stranim festivalima, među kojima je i prestižni Zlatni Aleksandar za Najbolje umetničko dostignuće na 49. Filmskom festivalu u Solunu. Peščaniku su prethodili Letnji film i Licem ka zemlji, koji su takođe prikazani i nagrađeni na više stranih festivala.

Ne propustite svetsku premijeru Čudne šume Sabolča Tolnaija na Cinema City festivalu u sredu, 25. juna u Arena Cineplexu u Novom Sadu!

Cinema City je podržao Amstel. Podršku festivalu su dali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Evropska unija i Austrijska razvojna agencija.

SATNICA CINEMA CITY FESTIVALA 2014!

Satnica i celokupan program Cinema City festivala biće objavljeni ovog vikenda! Odaberite koje ćete filmove da gledate i programe da pratite na cinemacity.org

Pogledajte još