Čuveni klimatolog Vudrou Klark: Poplave će se verovatno ponoviti

- Mi u Kaliforniji, na primer, imali smo tokom ove zime u svakom mesecu po dva dana kada je temperatura bila viša od proseka. Kod vas u Srbiji veoma je verovatno da se ponove poplave - kaže Vudrou Klark.

Klark se istraživanjem klimatskih promena bavi poslednjih 20 godina. Bio je jedan od glavnih istraživača u timu koji je za Treći izveštaj međuvladinog panela za klimatske promene UN 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. U Beogradu je gost Univerziteta „Megatrend“, koji mu je dodelio počasni doktorat, a planira i da ga uvrsti u počasne predsednike.

Pročitaj i:
Reč stručnjaka: Kakvo nas leto očekuje?

- Poznato je da se na polovima tope ledene kape i da se zbog toga podiže nivo mora. Vi u Srbiji ne morate da se plašite toga, ali vaši prijatelji u Italiji treba da se plaše. Mi u Kaliforniji se toga plašimo, jer viši nivo okeana predstavlja opasnost za celu planetu i zemlje pojedinačno - kaže Klark.

Povodom poplava u Srbiji, Klark je rekao kako je očekivao da njegov dolazak zbog ove elementarne nepogode bude otkazan.

- Video sam fotografije poplava u Srbiji koje su objavljivane u celoj SAD. Ironija u ovoj tragediji je da mi u Kaliforniji u istom trenutku imamo sušu. Poslednjih osam godina kod nas veoma slabo padaju kiše, manje od proseka. Treba zajedno da radimo na rešenjima. Problem neće nestati, zove se klimatske promene - kaže Klark.

Tornada
U budućnosti, kaže Klark, sudari hladnih i toplih vazdušnih masa sve će češće izazivati tornada na kopnu i uragane i cunamije na moru. U SAD, do uragana „Katrina“ nisu zabeleženi tako snažni uragani.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.