Pivski turizam u Češkoj

"Ne preteruj s pićem, otreznićeš se u zatvoru". Podmetači pod pivske krigle s tom i sličnim porukama na engleskom jeziku preplavili su ovih dana pivnice u Pragu, Bratislavi, Krakovu i ostalim gradovima u 16 evropskih zemalja koje masovno pohode britanski vikend pivski turisti.

Da vikend proveden uz jeftino pivo, lepe Čehinje, Slovakinje i ostale "nove Evropljanke" može da bude itekako opasan po novčanik i zdravlje britanskog turiste, potvrđuje i 80 prijavljenih slučajeva krađa pasoša britanskim turistima samo tokom ovog leta u Pragu, a nije redak slučaj da veselijim gostima stvari nestaju čak i iz sefova boljih hotela.

Kampanja britanskih ambasada u omiljenim pivskim destinacijama pod nazivom "Ne dozvolite da vam nešto pokvari izlet", dočekuje britanske turiste već na aerodromu po sletanju u Prag, Rigu, Gdanjsk, Bratislavu i druge gradove kuda ih, budzašto, vode niskobudžetske aviokompanije, glavni "krivac" za bum pivskog turizma.

Pijani pivski turista lak je plen i za džeparoše i lopove, posebno u Pragu, gde su na zlu glasu u svim iole vrednijim svetskim bedekerima metro i tramvajska linija 22 koja vodi pored zamka Hradčani.

Da počnu svoje turiste u Srednjoj Evropi da bombarduju duhovitim porukama da pivski turizam škodi zdravlju i novčaniku, britanske diplomate nisu naveli samo problemi njihovih zemljaka već i protesti domaćih.

Mladi i sredovečni Britanci koji se raskalašnim turama po češkim, slovačkim i poljskim pivnicama opraštaju od momačkog života, iritiraju starosedeoce nesnosnom vikom. Nije retkost da goli završe u fontani, kao što se to dešavalo u Bratislavi gde su pojačane patrole po pivnicama i ulicama turističkog srca grada.

Daša Pavlović

Pogledajte još