Bašta požude: Izložba čuvenog fotografa Dejvida Lašapela

Galerija prikazuje osim poznatih ikona iz poslednjih 20 godina i tri grupe njegovih najnovijih dela: “Earth laughs in flowers”, “Gas” i “Land scape”.

Naziv izložbe “Once in the garden” nije samo naziv izložbe, već je bio i tema čuvenog bala u borbi protiv side i HIV-a, “Lajf bola”, održanog poslednjeg vikenda u maju. U njegovoj verziji “Bašte požude” holandskog slikara Hijeronima Boša iz 15. veka Lašapel inscenira transrodni model Karmen Karera i snažno izražava da ljubav ne poznaje polne granice.

(old_image)

Dejvid Lašapel, Amanda kao Endi Vorholova Liz Tejlor, 2003. godine © Dejvid Lašapel

Dejvid Lašapel (1968) je u protekle tri decenije stvorio neobičan i prepoznatljiv opus. Radio je sa brojnim pop i filmskim zvezdama i trajno obeležio svet fotografije i vizuelnu estetiku svojim snažnim, provokativnim, duhovitim, glamuroznim ali i nadrealnim i uglavnom drečavim radovima.
Otkrio ga je Endi Vorhol u legendarnom njujoroškom “Studiju 54” 80-tih godina, pa je Lašapel počeo da fotografiše za Vorholov časopis “Intervju”, ali i za časopise “Roling Stoun”, italijanski i francuski “Vog”, “GQ” i “Vaniti fer”. Njegove fotografije se mogu videti u mnogim značajnim muzejima i galerijama širom sveta.

Izlagao je između ostalog u Njujorku, Cirihu, Parizu, Zalcburgu, Štokholmu, Luki (Italija), Frankfurtu, Londonu, Pragu, Seulu, San Huanu (Porto Riko), Šangaju, Hanoveru, Tel Avivu, Torontu, Tajvanu.

Pogledajte još