Upoznajte neustrašivu damu koja čisti svet od nuklearnog oružja

Kag predvodi međunarodnu misiju čiji je cilj uništavanje nuklearnog arsenala Damaska, na terenu svakodnevno izbegava granate, a u međuvremenu leti na linijama između Bliskog istoka, Evrope i Njujorka, komunicira sa Moskvom, Vašingtonom...

Iako je Sirija probila rokove za uništavanje tog naoružanja, podatak o (zvaničnih) 93 odsto arsenala uklonjenog iz zemlje verovatno je jedina dobra vest iz užasa rata u kojem je do sada, po procenama opozicije, stradalo više od 160.000 ljudi. U UNICEF-u, Kag je ranije radila sa jordanskom kraljicom Ranijom, a kao devojčica sanjala da će postati pevačica.

Danas 52-godišnja Kag tečno govori arapski i diplomate ocenjuju da sadašnji posao u Siriji obavlja odlično - poštuju je i u Damasku, gde su joj dali nadimak "čelična lejdi".

Misija hrabre Holanđanke u Siriji završava se za nekoliko meseci, a francuska agencija navodi da je već izvestan i njen sledeći veliki posao: mediji špekulišu da bi baš ona mogla da bude naslednica Lahdara Brahimija na poziciji međunarodnog posrednika za Siriju, u mirovnom procesu koji je trenutno u zastoju.

Ona odbacuje bilo kakvu sugestiju da je ženama sa Zapada teško da rade u arapskom svetu i ističe da su se oduvek prema njoj odnosili s poštovanjem, nikad na ponižavajući način. U intervjuu za AFP, obučena u crne elegantne pantalone, crveni top i na visokim potpeticama, kaže da veruje da "žene imaju mnogo prednosti" kad je reč o pregovaranju i "širi spektar veština".

Njen suprug je bivši palestinski diplomata i, kako primećuje, preimućstvo nekad može da bude i činjenica da je majka dece koju su polu-Arapi.

"Ipak na kraju, mislim da vas ljudi cene na osnovu onoga čime doprinosite, na osnovu iskrenosti, posvećenosti i ocene da li ste na visini zadatka", dodaje. Kao šef zajedničke misije UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, rukovodi osobljem od 110 ljudi.

Priča kako su granate u Damasku padale oko hotela u kojem su živeli i radili i kako je sa terena slala ljude koji nisu mogli da podnesu tu situaciju jer, ističe, "moraš da ostaneš sabran i miran".

Njena porodica od prošle godine živi u Jerusalimu i Kag kaže da se oni "dobro nose" s njenom karijerom.Sebe opisuje kao osobu koja je "orijentisana ka rezultatu" i ima gvozdene živce.

"Nisam paničarka", kaže i ipak se seća izuzetka - kad se mali avion kojim je letela zamalo srušio pre nekoliko godina...

Izvor: Kurir

Pogledajte još