Naučna fantastika uživo: Suspendovana animacija postaje stvarnost!

Suspendovana animacija je nešto na čemu se već decenijama radi, jedna od velikih nada je bila kriogenizacija, ali se ispostavilo da je sa današnjom tehnologijom nemoguće oživeti zaleđenu osobu.

Međutim, izgleda da su naučnici smislili drugo rešenje. Sada je u bolnici u Pitsburgu odobreno istraživanje na žrtvama pucnjave.

Proces se sastoji od izvlačenja sve krvi iz pacijentovog tela i ubrizgavanja izuzetno hladnog rastvora soli i vode u njega. Na taj način on se jako brzo ohladi do temperature od 10 stepeni celzijusa i njegovo telo ulazi u stanje hipotermije što sprečava dalja oštećenja tkiva i organa i omogućava doktorima operisanje bez pritiska zbog nedostatka vremena ili gubitka krvi.

Nakon operacije sva krv se vraća u telo i pacijent se budi. U ovom trenutku proces je odobren samo na pacijentima sa prostrelnim ranama i ubodima nožem kojima je srce stalo. Statistički oni imaju samo 7% šanse da budu oživljeni tako da bi bilo koji napredak u ovoj oblasti umnogome pomogao hirurzima širom sveta.

T.D.

Pogledajte još