Svetski sistem upozoravanja

ŽENEVA, 31. avgust 2009. (FoNet) - U ženevskom sedištu Ujedinjenih nacija danas je počela jednonedeljna međunarodna konferencija o prilagođavanju sveta klimatskim promenama zbog globalnog zagrevanja.

Na ovoj konferenciji, međutim, neće se razgovarati o kontroverznoj temi i ključnom klimatskom problemu, o emisijama ugljendioksida, što je ostavljeno za skup u Kopenhagenu sredinom decembra.

Umesto toga, ova svetska konferencija o klimi za cilj ima da naročito zemljama u razvoju pomogne da dobijaju bolje podatke o vlastitim klimatskim problemima i dele ih sa drugim zemljama.

Na dnevnom redu, kako javlja AP, sada je svetski sistem kontrole vremenskih prilika da bi se svim državama omogućilo da pravovremenije dobijaju tačnija upozorenja na orkane, suše i poplave.

"Širom sveta će prilagođavanje na klimatske promene zahtevati desetine milijardi dolara svake godine, od čega će više od polovine trebati zemljama u razvoju", rekao je na otvaranju švajcarski predsednik Hans-Rudolf Merc.

Švajcarska je, inače, za ovu konferenciju dala 1,7 miliona dolara, a Merc je takođe rekao da bolje vremenske prognoze i mape upozorenja "mogu sprečiti umiranje ljudi i smanjiti veličinu štete" od prirodnih katastrofa.

Od ove konferencije u Ženevi se očekuje da usvoji "Globalni okvir za klimatske servise", kojim bi se, pored ostalog, obezbedilo pravovremeno upozoravanje svih ugroženih na cunamije i orkane ili seljaka i u najzabitijim oblastima Afrike na predstojeće suše i poplave.

Zasad na takva upozorenja, koja zaista čresto mogu spasti mnoge živote, mogu računati samo stanovnici najrazvijenijih i najbogatijih zemalja sveta.

U Ženevi se, pored oko 1.500 strčnjaka raznih profila iz celog sveta, okupilo i više šefova država, među kojima su predsednici Kameruna, Etiopije, Mozambika, Tadžikistana, Togoa i Slovenije. Očekuje se da će u sredu govoriti i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Pogledajte još