Otvorena biračka mesta na Kosovu

Na Kosovu su otvorena biračka mesta za prevremene parlamentarne izbore, na kojima učestvuje 30 političkih subjekata iz svih nacionalnih zajednica. Pravo glasa ima 1.782.454 građana, od kojih oko 130.000 Srba.

Svih deset biračkih centara u centralnom delu Kosova je otvoreno i izbori su počeli uz pojačane mere bezbednosti. Prvi put parlamentarni izbori će biti održani u četiri opštine u severnom delu Kosova. Pomoć i podršku u održavanju izbora u tom delu Kosova pružiće Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Skupština Kosova ima 120 poslanika, a od toga su 20 garantovana mesta za pripadnike manjinskih zajednica. Od 20 garantovanih mesta 10 pripada srpskoj zajednici. Centralna izborna komisija je otklonila dilemu da li Srbi imaju pravo da glasaju dokumentima koji nisu izdata na Kosovu.

Prema poslednjoj odluci, pravo glasa imaju svi bez obzira kakva dokumenta imaju, samo je potrebno da su ona važeća. Jedini uslov je da budu upisani na birački spisak. Izbore nadgleda više od 2.000 domaćih i međunarodnih posmtrača, među kojima je i posmatračka misija Evropske unije koja je na Kosovo došla na poziv predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

Izvor: Kurir

Pogledajte još