Švedska eksperimentiše sa šestočasovnim radnim vremenom

Eksperimentalna grupa državnih službenika će od 1. jula raditi šest sati na dan, dok će kontrolna grupa nastaviti da radi uobičajenih osam sati dnevno, kako bi se saznalo da li će kraće radno vreme rezultovati većom produktivnošću i manjim brojem dana koje radnici provedu na bolovanju.

Eksperiment će trajati godinu dana, a nakon toga će švedska vlada odlučiti da li će program biti proširen i na druge državne sektore.

"Nadamo se da će eksperiment dovesti do toga da zaposleni manje odlaze na bolovanje i da se nakon kraćeg broja sati provedenih na poslu osećaju mentalno i fizički bolje", izjavio je gradski većik u Geteborgu Mats Pilhelm.

On je dodao kako veruje da će kraće radno vreme kao posledicu imati veću efikasnost zaposlenih i dodao da tokom dužih smena radnici prave više pauza.

"Svaki put kad odete na pauzu, potrebno vam je deset do 15 minuta da se ponovo uvedete u posao, zato što morate da vidite gde ste stali pre nego što ste otišli na pauzu"
, istakao je Pilhelm, dodajući da je testiranje šestočasovnog radnog vremena u fabrici "Tojota" u Geteborgu dalo obećavajuće rezultate.

Još jedan švedski grad Kiruna davno je odlučio da isproba kraće radno veme, ali su lokalne vlasti 2005. odlučile da okončaju taj 16-godišnji eksperiment nakon što su se neki žalili da kraći, ali zato intenzivniji rad povećava pritisak na radnike, koji su teško uspevali da ubrzaju tempo rada.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još