Ove zime nas očekuje nestašica struje?

Proizvodnja u Kolubari povećana je na zadovoljavajući nivo za ovo doba godine, a iz EPS-a poručuju da se trenutno isušuje basen Veliki Crljeni i da stručnjaci iz inostranstva još analiziraju stanje u Tamnavskom basenu.

To što Srbija više ne uvozi struju, ni izbliza ne znači da se energetska situacija stabilizovala. Naprotiv. Što se poplavljeni kopovi budu brže isušivali, to će verovatnoća za kupovinu tuđe struje biti manja.

"Ako bi posmatrali sadašnju proizvodnju uglja mi bi sigurno imali manjak struje u zimskom periodu", rekao je ministar energetike Aleksandar Antić.

U rudarskom basenu Kolubara sada se proizvodi 45 hiljada tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Obrenovački TENT može da računa na koliko-toliko normalan rad u letnjim uslovima. Hitno se isušuje kop Veliki Crljeni. Taj posao trajaće mesecima.

"U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25 hiljada tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao", kaže Antić.

A krucijalni Tamnavski kop veći je od Vlasinskog jezera, jer leži u neverovatnih 200 miliona kubika vode. Trenutno nema prognoze kada bi mogao da bude u funkciji.

"Pregovaramo sa stranim stručnjacima kako to da rešimo oni su danas na terenu analiziraju i tek kada daju svoje mišljenje znaćemo kada bi mogli da računamo na njegovo funkcionisanje", kaže Aleksandar Obradović v.d. direktora EPS-a.

Srbija se priprema i za razgovore sa Evropskom energetskom zajednicom da bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogla da računa na pozajmice koje bi se vraćale sledećeg leta.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.