Nadal i dalje kralj šljake i sveta, Đoković izgubio finale Rolan Garosa!

Priželjkivali smo promenu svetskog poretka u "belom sportu", ona je mogla da se nasluti na početku meča, koji je proticao u izuzetnom teniskom nadmudrivanju, ali - na nju ćemo ipak morati da pričekamo. Posle velike borbe, Nadal je pokazao da je i dalje "kralj šljake" i kralj svih tenisera koji su sada aktivni, osvojivši po deveti put Rolan Garos u svojoj impresivnoj karijeri.

Nadalova sestra odlepila posle Rafinog brejka pa ošamarila i majku! (VIDEO)

Isprva, nije u velikom finalu bilo projektila kakve su nas obojica navikli da "lansiraju", već taktičkog nadmetanja, izgrađivanja pozicija i teranja rivala na grešku. Uživanja publike, takođe. A, isprva, i radovanja onih kojima je Đoković draži.

Najpre je Novak forsirao "duboko" poslane loptice kako bi Rafu odaljio od osnovne linije i sprečio ga da iz trka unapred poentira, a potom bi pribegavao pasivnijem nastupu, vrebajući grešku. I, odlično mu je išlo. Brejk je napravio za vođstvo od 5:3, upravo zahvaljujući tome što je svojom besprekornom igrom naterao suparnika na kiks, a onda je Novak pokazao čelične živce: sprečio je Nadala da realizuje dve uzastopne brejk šanse za prilazak na 5:4, pa je sa četiri uzastopna poena, od kojih su dva bili direktni iz forhenda, osvojio prvu deonicu.

U drugoj su, međutim, stvari počele da se komplikuju. Ne samo zato što je Nadal uspeo da dođe do osvajanja Đokovićevog servis-gema, i to za 4:2, već zbog načina na koji je odgovorio kada je Nole vratio taj brejk već u narednom gemu. Od tog trenutka, na terenu kao da je bio neki drugi Đoković, koji je zablistao još jedino kada je sprečio brejk šansu Španca i izjednačio na 4:4. Branilac trofeja je tada krenuo silovito, od sedam narednih gemova osvojio je čak šest i, što je još važnije, potpuno uzdrmao pretendenta na tron.

Delovalo je tada da će se Nadal prošetati kroz drugu deonicu, ali ne bi Novak bio to što jeste da se nije, čak i uz nerviranja poput bacanja terena o parisku šljaku, borio kao što to može malo tenisera na svetu. Imao je šansu za brejk i prilazak na 4:2, imao je Rafu u šaci u sedmom gemu, koji je trajao desetak minuta jer je Španac na svaki svoj dobar potez - nailazao na adekvatan odgovor, no sve se na kraju završilo kako je španski igrač priželjkivao, uzastopnoim greškama drugog igrača sveta.

Na krilima izdržanog Novakovog juriša, Nadal je zaigrao sve sigurnije, a njegov rival sve opreznije. Đokoviću je to donelo smanjenje broja grešaka, ne i inicijativu kojom bi krenuo u kontranapad. Tako se borba odvijala sve do šestog gema, kada je Nadal "dodao gas", projektilima sa osnovne linije izgradio je sebi poziciju za brejk, koju je i iskoristio da povede sa 4:2.

Zaigrao je tada srpski teniser fenomenalno, iako bi mnogi položili oružje u takvim trenucima, a izuzetno brzom promenom taktike, od forsiranja Nadalovog bekhenda, do iznenadno "prizivanja" rivala na mrežu, uspeo je da vrati brejk, nedugo zatim i izjednači.

Ušlo se tako u neizvesnu završnicu, u kojoj je Nadal dvema majstorijama i uz četiri uzastopna poena, a Noletovom dvostrukom servis greškom, brejkom u poslednjem, 10. gemu, proslavio novi veliki uspeh - još jednu titulu kralja pariske šljake i, istovremeno, ostanak na ATP tronu.

Blic

Pogledajte još