JEDITE I SMEŠKAJTE SE: Hrana za super raspoloženje

Džigerica, mahunarke, lešnici…
Manjak gvožđa u organizmu izaziva umor, manjak energije i anemiju, posebno kod žena. Preparate gvožđa nikada nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa doktorom. Gvožđe možete pronaći u džigerici, govedini, pasulju, grašku i lešnicima. Organizmu je lakše da apsorbuje gvožđe iz mesa nego iz povrća. Ako ste vegetarijanac, apsorpciju gvožđa možete da povećate ako uzimate vitamin C.
Pročitajte još i kako da prevaziđete emocionalnu glad!

Orašasti plodovi, spanać, žitarice…
Vitamin E nalazi se u celom zrnu žitarica, orašastim plodovima, semenkama, spanaću i avokadu. Ovaj vitamin je snažan antioksidant koji ima važnu ulogu i u jačanju imunološkog sistema. Poznato je da osobe koje imaju dijagnostikovanu depresiju pate od nedostatka vitamina E.

Mlečni proizvodi, brokoli, tofu…
Kalcijum je snažno oružje u borbi protiv stresa i anksioznosti. Istraživanja pokazuju da kalcijum pomaže i kod postporođajne depresije. Ljudi koji nemaju dovoljno kalcijuma u organizmu često se žale na probleme sa spavanjem, umor i loše raspoloženje. Prirodni izvori kalcijuma su mleko, mlečni proizvodi, brokoli, tofu, susam...

Repa, svinjsko meso, piletina...
Vitamin B-3 jako je važan za normalan protok energije kroz organizam. Čak i mali nedostatak vitamina B-3 može da izazove pojavu depresije, razdražljivosti, hipersenzibilnosti i loše probave. Nedostatak vitamina B-3 može da se javi i usled neumerenog konzumiranja alkohola, čak i ako se hranite zdravo. Prirodni izvori vitamina B-3 su repa, svinjsko meso, piletina, pasulj i riblje ulje.

Semenke bundeve, pšenične klice…
Cink je mineral koji ima neprocenjivu ulogu u procesu probave. Takođe, pomaže i u borbi protiv viška kilograma, slabosti i letargije. Jedite semenke bundeve, pšenične klice i namirnice sa visokim procentom proteina kao što su meso i mlečni proizvodi.

Tportal.hr

Pogledajte još