NEMILOSRDNA SEVERNA KOREJA: Kaznićemo svakog ko sarađuje sa UN

Severna Koreja zapretila je danas da će “nemilosrdno kazniti” svakog ko bude učestvovao u radu kancelarije UN za ljudska prava, koja će biti otvorena u Južnoj Koreji da bi ispitala kršenja u severnom susedu.

UN su u martu pozvale da otvaranje terenske kancelarije koja bi nadgledala stanje ljudskih prava u Severnoj Koreji, posle objavljivanja izveštaja Istražne komisije UN u kojem se na 372 strane iznose detalji o kršenju ljudskih prava, uključujući mučenje, izgladnjivanje i ubistva.

Južnokorejski predsjednik Par Geun Hje i ostali zvaničnici međunarodnih organizacija za ljudska prava “platiće cenu”, navodi se u saopštenju koje je prenijela državna agencija KCNA.

Planirana kancelarija je “gnusna politički motivisana provokacija” i “antisevernokorejska zaverenička organizacija” na čijem su čelu Južna Koreja i SAD, dodaje se u tekstu.

Severna Koreja “kategorički i potpuno” odbacuje optužbe iz izveštaja, s ocenom da su one zasnovane na materijalu koji su lažirale neprijateljske snage uz podršku SAD, EU i Japana, navodi se u saopštenju.

Pjongjang je izložen sankcijama UN i SAD zbog nekoliko nuklearnih i raketnih proba koje je Severna Koreja izvršila od 2006 godine.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još