Većina vozača se odluči da plati pola kazne

Prema podacima Udruženja sudija prekršajnih sudova samo u toku cele prošle godine, kada je na snazi bio stari zakon, samo 30 odsto građana je pravovremeno platilo mandatnu kaznu.

Prekršajni nalog je institu koji je uveden novim Zakonom o prekršajima i omogućava prekršiocu da u roku od osam dana plati takozvanu mandatnu kaznu u duplom manjeg iznosu od zakonom propisane.

Recimo, za nevezivanje pojasa u kolima kazna je 5.000 dinara, ako se plati na licu mesta, odnosno u roku od osam dana , shodno prekršajnom nalogu iznosi 2.500 dinara.

Prema prvim pokazateljima, novi Zakon o prekršajima doneo je efikasniji prekršajni postupak i brži sistem naplate novčanih kazni što ujedno znači smanjenje troškova sudova, a time i značajnu uštedu u budžetu, navodi se u saopštenju Udruženja sudija prekršajnih sudova.

Na taj način, kako se ukazuje, postignuto je i efikasnije spovođenje zakona, smanjuje se broj nekažnjenih prekršaja što za posledicu ima i promenu načina razmišlanja i ponašanja građana koji žele da poštuju zakon i podrže red.

"Očekuje se da će u narednom periodu primena zakona omogućiti znatno olakšanje rada sudijama i samim time dozvoliti da se fokusiraju na rešavanje kompleksnijih predmeta" rekao je predsednik Udruženja Zoran Pašalić.

Ministarstvo pravde, u saradnji sa USAID-om (Američka agencija za međunarodni razvoj) i uz podršku sudova, kroz Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, od prošlog meseca sprovodi kampanju "Poštuj zakon, podrži red", podseća se u saopštenju.

Krajnji cilj ovih sistemskih promena jeste prepoznavanje i sprečavanje korupcije u sudstvu, jednako sprovođenje pravde za sve građane i jačanje poverenja u pravosuđe, ističe Udruženje.

Izvor: B92

Pogledajte još