Urednica Peščanika: Megatrend je samo vrh ledenog brega

"U redu je da premijer Aleksandar Vučić ima preliminarne rezultate o istrazi o napadima na 'Peščanik', ali ja nemam takve informacije. Već je deveti dan i napadi na sajt 'Peščanika' su i dalje masivni. Treba reći da je u tu rabotu uloženo mnogo novca, truda i znanja", kazala je Svetlana Lukić za Radio-televiziju Vojvodine.

Ona je kazala da u Srbiji postoji cenzura i ugrožavanje slobode medija, za šta je prostor i mehanizme stvorila prethodna vlast, a aktuelna vlast je to iskoristila.

"Sada su građani sami digli glas, pre svega preko interneta i društvenih mreža, jer su shvatili da se ne mogu pouzdati u opozicione stranke, jer su one iskompromitovane u poslednjim godinama", navela je Svetlana Lukić.

Sajt "Peščanika" srušen je pošto je na njemu bio objavljen tekst o doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića, za koji su autori teksta tvrdili da je plagijat.

"Rezultat ovog teksta trebalo je da bude, naravno, ostavka ministra policije, ali na prvom mestu reakcija akademske zajednice i da se vidi šta se dešava u visokom obrazovanju u Srbiji, a tu je (univerzitet) Megatrend samo vrh ledenog brega", kazala je Svetlana Lukić.

Na pitanje kako razume priče o zaveri protiv vlade i premijera lično, Svetlana Lukić je kazala da ona to ne može da razume kao novinarka.

"Ali kao građanka, ja se naježim kada to čujem. Jer ako počnemo da govorimo o zaveri u kojoj učestvuju međunarodna zajednica, velike sile, civilni sektor, to je onda već jedna ozbiljna politička patologija"
, ocenila je Svetlana Lukić.

Izvor: Radio 021

Pogledajte još