Danas "leže" pet stotina miliona dolara

BEOGRAD, 01. septembar 2009. (FoNet) - Danas će se na računu Srbije, kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naći 500 miliona dolara koji će pomoći da se lakše prevaziđe budžetski deficit od, kako je i konačno određeno, 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda,potvrđeno je "Večernjim novostima".

Predlog MMF da povećamo porez na dodatu vrednost i tako obezbedimo prihode, otpao je, a prevladala strategija srpske Vlade, koja je namerna da smanji svoje rashode.

Ekonomska politika za narednu godinu, a koja je prethodnih dana, takođe, bila tema pregovora sa MMF, konačno će se, kako je dogovoreno, utvrditi u oktobru, kada Vlada Srbije krene u pripreme budžeta za narednu godinu.

Procenjeno je, naime, da su makroekonomski parametri vrlo neizvesni. Otuda je teško predvideti i kako će tačno izgledati osnov za pripremu plana državne kase za 2010.
godinu.

Ipak, već sada se zna da je osnov za postavku državne ekonomske politike u narednoj godini - kompletna reforma javnog sektora. O tome je u ponedeljak, saznaju "Novosti", postignuta saglasnost i među svim članovima vladajuće koalicije.

Naime, na sastanku koji je održan kod predsednika Srbije, Borisa Tadića, čelnici svih stranaka na vlasti dogovorili su se da, ovoga puta, reformu započnu - bez izuzetaka.

Osim date reči, predstavnici vlasti utvrdili su i da će sve predložene reforme, uključujući tu i, nesporno, politički i socijalno bolne promene, kao što je otpuštanje dela zaposlenih u državnim institucijama i preduzećima, predvideti izmenama svih potrebnih zakona.

Pregovarači, još uvek, nisu utvrdili koja je tačna projekcija minusa države na svim nivoima u narednoj godini. Kako saznaju "Novosti", predlog Srbije je da konsolidovani deficit budžeta u 2010. godini bude četiri odsto, dok Misija MMF veruje da je maksimum koji smemo da utvrdimo 3,5 odsto.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.