Dunja Mijatović (OEBS): Moje poruke Vladi Srbije ostaju iste

Predstavnica OEBS potpuno je ignorisala pitanje u vezi sa ranije iznetom tvrdnjom premijera Srbije da “OEBS laže” i da čak zajedno sa drugim ambasadorima učestvuje u pritiscima na medije da pišu protiv njega i njegove porodice. U odgovorima putem mejla Dunja Mijatović je istakla da ovih dana “ima novih slučajeva koji se odnose na stanje slobode medija“.

Prošlog četvrtka je novinar RTV Mladenovca Dragan Nikolić pozvan na informativni razgovor zbog napisa na Fejsbuku u kojem je navodno vređao i štetio ugledu javnih ličnosti. Ispitivanje novinara zbog njihovog pisanja, kao i pretnje tužbama nisu prihvatljivi. Ovaj slučaj zajedno sa drugim primerima ukazuje na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa slobodom medija - konstatovala je predstavnica OEBS.

Ona je ocenila da OEBS očekuje da oni koji stoje iza takvih slučajeva moraju da snose odgovornost, kao i da se ne smeju hapsiti ljudi zbog onoga što su pisali.

"Premijer Vučić me je uverio da je rešavanje ovih pitanja prioritetna stvar i dogovorili smo se da se sastanemo što je pre moguće", rekla je Mijatovićeva i podsetila da je još prošle godine bilo napada na nekoliko veb-stranica i nezakonitog uklanjanja istraživačkih članaka.

Ovaj trend je, nažalost, nastavljen s novim elementom - pojedincima uhapšenim zbog onoga što su napisali na svojim blogovima ili u komentarima vesti na internetu. Uznemiravajući razvoj situacije nastavljen je napadom i blokiranjem veb-stranice "Peščanika".

Ona je konstatovala da već duže vreme "postoji odlična saradnja mog ureda sa Vladom Srbije", te da njena kancelarija finansijski i politički podržava Komisiju za istraživanje ubistva novinara.

Izvor: Blic

Pogledajte još