Predsednik Slovačke platu deli siromašnima

"Moj plan je da mi najveće dobrotvorne organizacije, kao što je Liga protiv raka, koje poznaju neposredno porodice koje se bore protiv sudbine, a država nije u stanju da im pomogne, odaberu nekoliko slučajeva kojima će se deliti moja plata", kazao je Kiska slovačkoj agenciji SITA.

Novi predsednik, koji će na čelu države zameniti Ivana Gašparoviča kome drugi, poslednji mandat ističe 15. juna, bogati je biznismen i filantrop a humanitarna organizacija "Dobri anđeo" koju je osnovao pomaže ljudima u Slovačkoj i Češkoj koji su u teškoćama zbog bolesti.

Plata predsednika Slovačke dostiže sa svim stalnim dodacima oko 8.000 evra.

Kiska se najverovatnije neće useliti u rezidencijalnu vilu slovačkih šefova države, pošto njegova supruga sa decom ostaje u Popradu, a pojavljivaće se uz Kisku samo kada je neophodno da predsednika prati i prva dama.

"Na sreću finansijski sam obezbeđen i stanovanje za mene nije problem. Ipak mislim da bi šef države trebalo da ima svoju rezidenciju koju može da koristi u reprezentativne svrhe kao u ostalim državama", kazao je Kiska.

Kiska nije jedini predsednik u Srednjoj Evropi ko se odriče plate, pošto predsednik susedne Češke, Miloš Zeman daje mesečno 2.400 evra, što je trećina njegove predsedničke plate za otplatu državnog duga Češke.

Izvor: Beta

Pogledajte još