Vučić: Obećao sam da ćemo biti pouzdan partner Nemačkoj

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Berlin, gde će se oko 12 sati sastati sa nemačkom kancelarkome Angelom Merkel.

Premijer je dočekan na aerodromu u Berlinu uz najveće državne počasti.

Vučića i članove delegacije dočekao je šef Protokola kancelarke Angele Merkel, a posebno uvažavanje ka šefu naše delegacije odato je i postrojavanjem vojnog špalira na aerodromu, što je inače običaj u slučajevima kada dolaze najvažniji svetski državnici. Interesantno je pomenuti da su i ulice Berlina, kojima se od aerodroma do svog prvog odredišta kretala srpska deleacija, bile u potpunosti bez saobraćaja.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija demokratska država koja želi da garantuje apsolutnu slobodu medija.

Vučić je konstatovao da na tom polju postoje izvesni problemi i da je vlada u Beogradu otvorena za primedbe, ali da su primedbe koje su prethodnih dana iznošene netačne.

Vučić je ispravio novinarku nemačke novinske agencije DPA koja je postavljajući pitanje konstatovala da je većina medija u Srbiji u državnom vlasništvu, objasnivši da je situacija upravo suprotna i da je ogromna većina medija u Srbiji u privatnom vlasništvu.

"Moja je namera bila, a to je i deo predizbornog programa, da se mediji privatizuju, a to nailazi na prepreke kod manjinskih zajednica zbog regionalnih programa. Naša je želja da garantujemo punu i apsolutnu slobodu medija", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas nemačkoj kancelarki da će Srbija biti pouzdani partner Nemačke, dok je Angela Merkel ocenila da njegova poseta Berlinu obezbeđuje veliki napredak u saradnji dve države.

Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

"Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona..

"Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

"Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU"
, ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke.

"Dobro je što ste tu", poručila je Merkelova i dodala da ju je premijer Srbije obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još