BRUKA: Za decu u Srbiji nema Pentaxima do kraja godine, vakcine samo za decu diplomata!

Petovalentne dečje vakcine Pentaxim nisu stigle u Srbiju, a kako saznaje Telegraf.rs, neće ih ni biti do kraja godine. Uprkos prvobitnoj informaciji koja se pojavila juče i koja je glasila da će vakcina uskoro biti, u Agenciji za lekove trenutno je na ispitivanju mala količina šestovalentnih vakcina koje su namenjene za decu pripadnika diplomatskog kora. Vakcine Pentaxim i Infanrix daju se deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize.

- Ono što je Agencija u poslednjih mesec i po dana imala na proveri kvaliteta je šestovalentna vakcina za bebe. U pitanju je vakcina koja se ne primenjuje na našoj deci, već je to serija s malim brojem doza. Uvezena je za potrebe diplomatskog kora, odnosno za decu koja su već započela tretman vakcinisanja u inostranstvu. Što se tiče petovalentnih vakcina, mi nemamo nijednu novu seriju na kontroli. Onog trenutka kad one budu date Agenciji na kontrolu kvaliteta, mi ćemo izvući svoj maksimum, znajući kolika je potreba za njima – objašnjavaju u Agenciji za lekove. Kako dodaju, oni s uvozom petovalentnih vakcina nemaju ništa, pa ne znaju ni da li će ih biti, ni kada.

Čekanje od januara
Kako Telegraf nezvanično saznaje, vakcina Pentaxim i Infarix u našoj zemlji neće biti do kraja godine. Kompanije koje se bave njihovom proizvodnjom su britanski “Glaxo Smith Kline” i francuski “Sanofi Pasteur”.

Ovu vakcinu trebalo je od njih da nabavi Republički fond za zdravstveno osiguranje još u januaru, ali se to do sada nije dogodilo. Zbog čega se taj rok pomerao nismo saznali, jer su danas, kako su nam objasnili u RFZO, “svi na sastancima”. Nakon što su nam rekli da bi trebalo da im pošaljemo pitanja i da će odgovoriti na njih, brzo su prekinuli vezu ne dajući nikakava dodatna objašnjenja.
Početkom aprila, direktor RFZO Momčilo Babić izjavio je da je nestašica petovalentnih vakcina veštački izazvana.

Šverceri opet na sceni?
Nedostatak vakcina je, kaže predsednik Udruženja privatnih apoteka Srbije Dragutin Rajevac, veliki problem i predstavlja bruku za našu zemlju.
- Moj prijatelj je, s obzirom na situaciju, seo u kola i otišao u Beč, kako bi tamo kupio vakcinu za decu u apoteci. Međutim, problem je što lekari neće da primene vakcinu ako nije došla direktno kod njih, kako bi sebe zaštitili jer nisu sigurni u njeno poreklo. Najveći problem je poštovanje hladnog lanca pri njihovom donošenju – kaže Rajevac.

Kako dodaje, mnogi će verovatno sada iskoristiti očajanje roditelja i od ovog problema napraviti unosan biznis.

- Pojaviće se raznorazni šverceri kojima kvalitet vakcine neće biti bitan. Imaćete utisak da ste dete vakcinisali, a ispostaviće se da je vakcini istekao rok. Onda niste napravili ništa. Ovo nije roba koju će neko kupovati na veliko, neće biti zloupotreba. Ispalo je da je RFZO najnezainteresovaniji jer je vakcine trebalo nabaviti u januaru, a sad je već jun – dodaje Rajevac.

Roditelji u panici
Na nedavnom zajedničkom sastanku epidemiologa Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i predstavnika Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, odlučeno je da se revakcinacija dece, koja su započela vakcinaciju petovalentnim vakcinama, može obaviti vakcinama dostupnim u domovima zdravlja, odnosno vakcinama Instituta “Torlak”.

Međutim, mnogi roditelji prezaju to da učine zbog informacija o navodnim nuspojavama.

Slična situacija se odvijala i u BiH, gde su roditelji samoinicijativno odlučili da ne koriste domaću vakcinu, zbog brojnih nuspojava koje je navodno izazivala.

Telegraf.rs

Pogledajte još