Marvel za 4 milijarde

Kompanija "The Walt Disney Co." kupila je "Marvel Entertainment Inc." za 4 milijarde dolara u gotovini i obveznicama

Prema ugovoru o prodaji, kako javljaju svi svetski mediji, "The Walt Disney Co" će od sada imati pravo da raspolaže sa 5.000  junaka stripa po kojima su rađeni poznati animirani filmovi i serije. Među karakterima koji će od sada biti deo porodice Disney su, pored ostalih, Spider-Man, Iron Man, Captain America, Hulk i superherojska ekipa X-Men.

Kako su saopštili iz kompanije "Disney", deoničarima "Marvela" će za svaku deonicu biti isplaćeno 30 dolara u gotovini zajedno sa 0,745 Diznijevih deonica za svaku "Marvelovu".

Prezadovoljan uvećavanjem svog carstva kultnim "Marvelom", predsednik i direktor kompanije "Disney"  Robert Ajger je izjavio: "Verujemo da ćemo dodavanjem Marvela Diznijevoj grupi brendova dobiti značajne mogućnosti za dugoročan rast i stvaranje vrednosti."

Dok izvršni direktor "Marvela" Ajk Perlmater kaže da je "Disney savršeni dom za Marvelovu fantastičnu biblioteku likova", mi ćemo vas ipak podsetiti na scenu iz filma "The Simpsons" kada Bart Simpson stavlja crni brushalter na glavu imitirajući Mikija Mausa i kaže: "Ja sam maskota zle korporacije".

Upravni odbori obe kompanije odobrili su transakciju, ali je još potrebna saglasnost "Marvelovih" akcionara.

Inače, kompanija "Disney" je jedan od najvećih zabavnih i medijskih konglomerata na svetu, koja pored spleta filmsko-muzičkih studija "Walt Disney Studio Entertainment" i niza tematskih parkova poput čuvenog Diznilenda, poseduje i TV stanice ABC i ESPN. U januaru 2006, "Disney" je otkupio i uspešan studio za animaciju "Pixar" za oko 7.4 milijarde dolara u deonicama. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još