Osmaci u panici: Zbog velikog stresa pred maturu idu kod psihologa

"Maturanti sve češće dolaze da potraže pomoć jer usled treme upadaju u blokadu i ne mogu uopšte da uče. Ovu nedelju treba da provedu u rešavanju testova, iščitavanju gradiva i relaksiranju, a nikako ne treba da se preforsiraju učenjem i da obnavljaju celokupno gradivo. Stalno im ponavljam 'šta god da se desi, neće biti smak sveta'" - poručuje Milena Oparnica, psiholog u OŠ "Jelica Milovanović" u Sopotu.

Mnogi roditelji posećuju psihologe zajedno sa decom i tako leče strah. Osmaci će prvi put ove godine rešavati famozni treći test sa sedam predmeta.

"I deca i roditelji su veoma ozbiljno shvatili ovu maturu. Često dolaze po savete, što su inače činili i tokom celog drugog polugodišta", priča Nevena Limić, psiholog u beogradskoj OŠ "Skadarlija".

Da bi umanjili tremu i povećali samopouzdanje, budući srednjoškolci treba da organizuju kućno polaganje mature.

"Kao i sportisti, u petak, subotu i nedelju ne treba da spavaju do podne, nego da ustanu oko pola devet, lakše doručkuju i do deset izaberu neki od tri testa. Neka ga rade do 12, jer će toliko vremena imati i na završnom ispitu", savetuje Minić Goran, profesor matematike u OŠ "Skadarlija".

Uspeh iz škole nosi 60 bodova, a ostalih 40 bodova maturanti osvajaju na završnom ispitu S obzirom na to da treći test nosi osam bodova, a testovi iz maternjeg jezika i matematike duplo više, nastavnici savetuju maturante da se fokusiraju na ta dva predmeta.

"U želji da što više gradiva obnove, đaci bivaju površni i stvaraju konfuziju u glavi. Moj savet im je da se fokusiraju na matematiku i maternji jezik, a da gradivo iz preostalih pet predmeta lagano iščitavaju, bez bubanja", kaže Nevena Miljanović, nastavnica srpskog jezika.

Izvor: Blic

Pogledajte još