POMOĆ: U ambasadi Češke uručene donacije za RB „Kolubara“ i TENT

Donacije je uručila ambasadorka Ivana Hlavsova, a svečanom uručivanju prisustvovali su Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, Čedomir Ponoćko, direktor PD TENT i Vladimir Marković, predstavnik RB „Kolubara“.

- Pored donacija preduzeća „Noen“, „Sigma“ i AŽD“, obezbedili smo i generatore, pumpe i sušače za opštine u zapadnoj Srbiji koje su pogođene poplavama. To je poklon Republike Češke koji će danas biti dopremljen u te opštine – rekla je ambasadorka Hlavasova.

– Češka je 1997. i 2002. godine doživela velike poplave poput ovih koje su zadesile Srbiju. Želela bih da izrazim saosećanje sa svim ljudima u Srbiji koji su na bilo koji način bili pogođeni i da izrazim veliko divljenje svima koji su se borili da šteta ne bude još veća. Naša pomoć se ovde ne završava i nastavićemo da pomažemo u obnovi posle poplava. Prvi koji su došli u Srbiju bili su češki vatrogasci koji su doneli pumpe i bili su angažovani u elektranama u Kostolcu i Obrenovcu. U Češkoj kažemo da se prijatelj poznaje u nevolji i verujem da je tako u Srbiji, a pokloni koje danas predajemo jesu dokaz toga.

Ukupna vrednost danas donirane opreme je oko 60.000 evra, a ukupna pomoć Češke Republike do sada iznosi 250.000 evra.

- Srbiju je zadesila velika nesreća, ogromne štete pretrpeli su i privreda i stanovništvo, a „Elektroprivreda Srbije“ je, nažalost, pretrpela najveću štetu koja se meri desetinama miliona evra
- kazao je Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“.

- Naš prioritetni zadatak je da saniramo štetu i osposobimo kopove. Vaša pomoć je veoma značajna, kao i podrška češkog naroda, a to nećemo zaboraviti.

Pogledajte još