Kako da onemogućite Fejsbuk da koristi vašu istoriju pretraživanja u marketinške svrhe

Naravno, to što imate na raspolaganju neke nove funkcionalnosti koje vam omogućuju da kontrolište način na koji Fejsbuk deli vaše podatke ne znači da će to zaustaviti prikupljanje podataka na prvom mestu. Dakle, dok mi bar donekle možemo ograničiti korišćenje naših internet navika, to ne znači da će keš podataka (cache) nestati.

Postoji način na koji možete zaustaviti Fejsbuk da koristi vašu istoriju pretraživanja. Morate da odete na adresu Alijanse digitalnog advertajzinga ovde i stavite im do znanja da niste voljni da delite podatke vaše istorije pretraživanja.

Napomena: ako koristite AdBlocker Plus ili bilo šta drugo što onemogućuje cookies, moraćete to prvo da isključite pre nego što ćete moći da onemogućite deljenje vaše istorije pretraživanja.

(old_image)Foto: Printskrin

Kada ste otišli na pomenuti sajt, videćete gornji skrin. Kliknite na „Companies Customizing Ads for Your Browser“ tab i skrolujte na dole dok ne vidite Facebook.

(old_image)
Foto: Printskrin

Kliknite na check box desno, i dok ste trenutno na sajtu, slobodno pregledajte listu i 'čekirajte' ostale sajtove za koje biste želeli da prestanu da prate vaše internet navike. Jednom kada ste kliknuli, potvrdite na „Submit“.

(old_image)
Foto: Printskrin

S obzirom da mnogi koriste i Fejsbuk aplikaciju, evo kako to isto da uradite na vašim telefonima. Za iOS korisnike, idite na Settings a potom na General>Restrictions>Advertising (pod sekcijom „Privacy“). Pomerite prekidač za Limit Ad Tracking i to je to.

(old_image)
Foto: Printskrin

Ako koristite Android, idite na Google Settings>Ads>Opt Out of Interest-Based Ads, i to je to – sada u miru možete da surfujete.

(old_image)
Foto: Printskrin

Izvor: Gizmodo

Pogledajte još