Sveštenik seksualno zlostavljao 37 dečaka: To za mene nije zločin

Bivši sveštenik Tomas Adamson iz Minesote je priznao da je silovao na desetine dečaka i to je radio još od 1961. godine.

Adamson je nedavno svedočio na sudu povodom tužbe protiv arhiepiskopije Svetog Pola u Mineapolisu. On je tada rekao da je još 1964. godine priznao da je zlostavljao decu, ali da nije ništa preduzeto pa je ostao u parohiji.

Takođe je rekao tužiocima da je svoje akcije video kao greh i da nikada nije shvatio koliko su ozbiljni njegovi prestupi dok nije podignuto više optužnica protiv crkve.

- To sam gledao više kao greh nego kao zločin - rekao je poniženi sveštenik.

Adamson, koji je bio i školski trener košarke, optužen je za zlostavljanje 37 dečaka, ali je nedavno priznao za samo njih 10. Pedofil je uklonjen iz sveštenstva 2009. godine, što je 45 godina nakon njegovog priznanja krivice.

U poslednjem svedočenju Adamson je priznao da nije siguran koliko dečaka je silovao.

- Ne znam. Morao bih to da prostudiram – istakao je on i dodao da se nekih imena čak i ne seća.

Adamson je došao u jednu katoličku crkvu u Minesoti 1961. godine. Uskoro se suočio sa optužbama nekoliko dečaka koje je trenirao u srednjoj školi.

- Zlostavljao sam dečaka tamo, a on je to rekao drugom svešteniku –
priznao je pedofil.

Tada je priznao nedelo, ali mu je dozvoljeno da ostane na svom položaju bez ikakvih upozorenja od roditelja ili od školskih zvaničnika, prema pisanju lokalnih medija.

Sa svoje pozicije Adamson je otišao 2009. godine, kada su ga pitali da to uradi svojevoljno. Njegova penzija, zdravstveno i zubno osiguranje su mu ostali.

Ne preti mu zatvorska kazna, jer statut Minesote o seksualnim zlostavljanjima dece daje žrtvama rok od samo sedam godina od datuma zločina da podnesu krivične prijave.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još