Cigarete skuplje pet dinara

Ovim tempom koji je predviđen do 2020. godine postiglo bi se da se akcize na domaće cigarete usklade sa akcizama koje važe u zemljama Evropske unije. U tim zemljama je minimalna akciza za najjeftinije cigarete 1,8 evra po paklici cigareta.

Uprkos tome što je ranije najavljivano da bi, u predviđenom paketu izmena fiskalnih zakona, moglo da dođe i do izmena Zakona o akcizama, a kako bi se povećala akciza na dizel i tako izjednačila sa onom koja se plaća za benzin, ali i promenio način obračuna akcize na alkoholna pića i kafu, za sada se, saznajemo, na tome ne radi.

Prihodi od akciza u republičku kasu su značajno podbacili, ako se izuzme naplata nameta na gorivo. To se tumači, pre svega, padom potrošnje navedenih proizvoda, ali i time što je došlo do ekspanzije nelegalne proizvodnje i trgovine ovim robama.

Procene su, recimo, kad je reč samo o duvanu, da se sankcioniše tek deseti deo proizvođača rezanog duvana koji na crno prodaju tu robu. Zbog ovoga su velike teškoće u prilivu sredstava u budžet. Ta situacija istovremeno se odražava i na domaće fabrike duvanskih proizvoda koje, posle najava, kreću i u masovnija otpuštanja radnika. Tako je, recimo, „Filip Moris“ u svojoj fabrici u Nišu nedavno bio primoran da otpusti gotovo sto radnika. „Blic“ saznaje da se i drugi domaći proizvođači cigareta spremaju spiskove za otkaze.

Izvor: Blic

Pogledajte još