Ko ne plati pretplatu, čeka ga ovo

Prema pisanju lista, ovako bi trebalo da izgleda novi način naplate TV pretplate koji je osmišljen u Ministarstvu finansija.

"Nova taksa će se naplaćivati tako što RTS na 2,55 miliona domaćinstava u Srbiji koja imaju brojilo za struju svakog meseca slati račun sa uplatnicom od 500 dinara koja će morati da se plati", kaže sagovornik Blica iz Ministastva finansija.
SNS: Neistinite informacije o pretplati za javni servis

Srpska napredna stranka saopštila je danas da nisu istinite informacije objavljene u pojedinim medijima da će građani morati da plaćaju pretplatu za javni servis od 500 dinara po cenu izvršenja zaplene imovine zbog duga.

SNS: Neistinite informacije o pretplati za javni servis
"Istina je da je Ministarstvo kulture i informisanja, na predlog državnog sekretara Saše Mirkovića, izradilo nacrt u kome se, između ostalih, nalaze ovakve odredbe, ali moramo da naglasimo da takav nacrt nije došao ni na dnevni red Vlade, a kamoli na raspravu pred poslanike u Narodnoj skupštini", navedeno je u saopštenju. U SNS navode da mogu da razumeju da "pojedini mediji žele da budu ekskluzivni u svom pisanju", ali da, nažalost, "u današnjoj ekskluzivnosti tih medija nisu iznete tačne informacije, a građani su zbunjeni i obmanuti". Kako se navodi, pojedini mediji preneli su danas da će građani "morati da plaćaju pretplatu za javni servis u iznosu od 500 dinara, po cenu da im izvršitelji zbog duga zaplenjuju imovinu". Plaćanje pretplate za RTS zahtev je i EU koja traži od Srbije da se Javni servis ne finansira iz budžeta.

"Odlučili smo se na uvođenje takse za RTS jer ovakav vid naplate oslobađa Javni servis sklapanja ugovora sa svakim korisnikom ponaosob. Dalje, taksa je poreska kategorija i RTS će imati pravo da prinudno naplati potraživanja, čak i da pleni imovinu onim akoji ne budu plaćali", kaže za Blic funkcioner Ministarstva finansija.

Kako se navodu u današnjem štampanom izdanju lista Blic, imovinu od onih koje ne plate 500 dinara pleniće prinudni izvršitelji.

Izvor: Blic via B92

Pogledajte još