Užičanima preti nestašica vode, jezero Vrutci još uvek nije sanirano

Pretprošle godine izdašnost alternativnog izvorišta, koje pripada Čajetini, pala je na 200 litara u sekundi. Učinila je suša opet svoje, kapaciteti podzemnih rezervoara postaće nedovoljni za Užice, koje pije 220-250 litara. Mada su zimus zbog algi na Vrutcima vukli vodu sa cisterni, Užičani nisu naviknuti na restrikcije. U JKP „Vodovodu“ znaju da Sušica ume da presahne.

- Iz tog razloga osposobljavamo dva alternativna izvora. Najpre staru crpnu stanicu u Turici, koja će vući podzemne vode iz Đetinje i Volujačkog potoka. Ona je korišćena zimus u vanrednoj situaciji i ranije tokom kvarova na magistralnom cevovodu s Vrutaka. Drugo izvorište je Ćebića vrelo, u naselju Vrela - napominje Dragoljub Kostić, tehnički direktor „Vodovoda“.

U Vrutcima još ima algi
- Istraživanja rađena u martu i maju pokazuju da u Vrutcima i dalje ima algi, koje su zimus zagadile vodu. Doduše, u daleko manjem obimu. Da bi se voda sa Vrutaka opet koristila za piće, moraće se primeniti neki dodatni tehnološki postupak. Najverovatnije ozoniranje, koje je najupouzdaniji ali i najskuplji metod - kaže Zoran Kovačević.

Projekcija je da će stanica u Turici biti remontovana u avgustu. Ćebića vrelo biće osposobljeno do kraja godine.

Jezero će biti podvrgnuto sanaciji - pričalo se zimus dok su Vrutcima plivale alge. Pola godine kasnije niko ne zna ni kada će sanacija početi ni šta će ona podrazumevati.

- Tim koji je oformio „Jaroslav Černi“ sačinio je projektni zadatak sanacije i on je dostavljen Vladi. Sanacija je velika cifra i dug postupak. Nekim metodom moraće se odstraniti alge, ali i ukloniti nelegalni objekti, regulisati otpadne vode - kaže Zoran Kovačević, gradski većnik Užica.

Čajetincima se žuri da s Vrutaka poteče pijaća voda. Zlatiborska varoš, koja je ovo izvorište finansirala sa 20 miliona dinara, planira da pitanje vodosnabdevanja na celoj teritoriji reši sa Sušičkih vrela. Zato joj je u interesu da se komšije što pre skinu s njene sise.

- U prvom mahu, vodu sa izvorišta dovešćemo u Mačkat, Krivu Reku, Tripkovu, Šljivovicu... Ove godine planiramo gradnju crpne stanice, dela cevovoda i rezervoara Žigalski vis. U ovoj fazi biće dovoljno vode i na nas i za Užice, ali ne i kada vodu odvedemo preko Zlatibora - upozorava Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Izvor: Blic

Pogledajte još