15 godina kasnije: Hiljade žrtava, a od zločinaca ni traga

"Prese" ističe da je teško privesti odgovorne za zločine srpskih snaga pred lice pravde, ali da je još teže u slučaju bivših pripadnika albanske OVK.

List navodi da je više od 13.000 ljudi, pre, za vreme i posle sukoba, od januara 1998. do decembra 2000. ubijeno ili se i dalje vode kao nestali, pri čemu "nestali" znači da njihovi leševi još nisu pronadjeni.

Kosovo je obeleženo klanovskim i porodičnim strukturama i u takvoj situaciji zaštita svedoka je gotovo nemoguća, ocenjuje list.

"U roku od dva sata, oni saznaju gde živi majka svedoka", objasnio je jedan neimenovani advokat iskustvo sa gonjenjem zločinaca OVK.

Posle vanrednih izbora, Kosovo će uskoro dobiti novu vladu, a na mestu premijera mogao bi ponovo biti Ramuš Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio, navodi "Prese" ističući da je više svedoka protiv njega, pod sumnjivim okolnostima, izgubilo život.

Pravnik, koji je želeo da ostane anoniman, ukazao je za bečki list da svedoci često daju iskaz prilikom istrage kako bi olakšali svoju savest, ali tokom sudjenja čine sve kako bi sopstvene izjave "minirali".

Šef Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Blakaj kritički gleda na budući medjunarodni tribunal koji treba da rasvetli zločine OVK nad Srbima.

On smatra pogrešnim što je sud ponovo jedna institucija formirana "spolja".

"Do sada su kosovske institucije doživele neuspeh u obezbedjivanju pravde za žrtve ratnih zločina, tako nam neće poći za rukom da na Kosovu upostavimo vladavinu prava", ocenio je Blakaj dodajući da mnogi stanovnici Kosova neće prihvatiti presude protiv nekadašnjih komandanata OVK jer će to biti "pravda koja dolazi spolja".

Ni novinar prištinskog lista "Koha ditore" Vehbi Kajtazi ne očekuje puno od medjunarodnog tribunala koji će se baviti zločinima OVK. "Ni Euleks nije mogao dovoljno da zaštiti svedoke. Njima je prećeno ili su potkupljeni i povukli su svoje izjave", kazao je Kajtazi podsećajući na slučaj Fatmira Ljimaja.

Kajtazi smatra da pravda neće stići "najviše" iz OVK, kao što je premijer Hašim Tači. "On nikada ne bi prihvatio sud da nije dobio medjunarodne garancije", uveren je kosovski novinar.

Govoreći o sudjenjima za zločine u Srbiji, list podseća da u Srbiji postoji specijalno tužilaštvo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Medjutim, ako Tužilaštvo bude radilo ovim tempom moraće većinu slučajeva prepustiti "sudnjem danu", jer je do sada tek 37 slučajeva završeno u drugoj instanci, prenosi list.

"Jedan niz zločinaca je medju nama, idu sa našom decom na fudbal, mi ih svakodnevno gledamo prilikom kupovine", rekao je zamenik tužioca Bruno Vekarić.

Izvor: B92

Pogledajte još