Srbija uvozi svinjsku kugu iz EU!

„Sporazum sa Rusijom poznaje izvoz iz Srbije samo robe domaćeg porekla. A mi smo očigledno uvozili meso iz EU koje smo potom plasirali na rusko tržište. Sa takvim stvarima se više ne smemo igrati. Mislim da ove izvezene sporne količine neće praviti veći problem, ali mora da postoji mnogo jača kontrola nadležnih službi”, navodi Prostran.

On ističe da je i prošle godine takođe nastao problem, ali za izvozu jabuka za koje se potom ispostavilo da nisu iz Srbije i uveren je da ni ovaj problem neće zaustaviti izvoz iz Srbije. Sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin, tvrdi da je ovim Srbiji načinjena velika šteta.

"Velike količine mesa ulaze u Srbiju iz EU, a Rusija je zabranila uvoz iz Evropske unije, jer se i u Letoniji i Poljskoj pojavila svinjska kuga, dok u Srbiju to meso nesmetano ulazi. Rusi su opravdano posumnjali da mi to meso izvozimo u Rusiju i zato sada prihvataju samo sveže meso iz Srbije”, objašnjava Bugarin i dodaje da više ne postoji samo problem kontrole mesa koje izlazi iz klanice, već i onoga koje ulazi u klanicu.

U Srbiji je od 5. jula ograničen izvoz svinjskog mesa u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, jer je utvrđeno da je iz Srbije u Rusiju prodavano meso iz EU, čiji je uvoz bio stopiran zbog svinjske kuge.

Problem sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju biće rešen, uveren je ministar trgovine i telekomunikacija u Vladi Srbije, Rasim Ljajić.

On smatra da taj problem neće ostaviti negativne posledice na dalji izvoz, niti ugroziti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

„Preduzećemo sve kako bismo došli do istine. Sve strane koje su uključene u proces analize, počev od carine, Ministarstva poljoprivrede, pa do inspekcija, analiziraće da li je kršen Sporazum o slobodnoj trgovini i da li je bilo nekih drugih propusta”
, izjavio je Lajić.

izvor: Blic

Pogledajte još