SAZNAJTE JEDNIM KLIKOM: Koliko ste slični Obami, Zakerbergu, vašim prijateljima?

Vebsajt pravi mapu vaše ličnosti po pet parametara, odnosno duž pet osovina, kojima odgovara pet karakternih crta - ekstrovertnost, saosećajnost i spremnost na saradnju, savesnost, neurotičnost i otvorenost.

Ovih pet crta ličnosti izvučeno je iz psihološke studije Univerziteta Pensilvanije, u kojoj su one okrakterisane kao “velika petorka”.

Sajt vam omogućava i da vidite profile ličnosti svojih poznanika i da uporedite koliko ste slični, odnosno kompatibilni, a daje i profil ličnosti poznatih ljudi, od Baraka Obame, do Mahatme Gandija.
 
Osnivač “Fajv labsa” Nikita Bir u sredu je za “Njujork tajms” saopštio da da je novi softver veoma tražen, i da je u prvih 24 sata od kako je lansiran 45 miliona ljudi kreiralo profile da bi im on alnalizirao ličnost.

Ovolika popularnost možda pre predstavlja posledicu besprekornog dizajna sajta nego kvaliteta njegove analize ličnosti, ali ono što kod ovog softvera najviše plaši, a istovremeno i otvara oči, jeste činjenica da vam daje uvid šta velike kompanije, kao što su “Fejsbuk” i “Gugl”, mogu da zaključe prateći vaše ponašanje na internetu.

Ove kompanije, naime, proteklih godina razvijaju sve napredniji softver, koji je u stanju da preko kvantitativnih parametara opiše korisnikovu ličnosti i sklonosti, a ovaj naizgled bezazleni test pruža vam uvid u način na koji kompanije to čine. 

Izvor: Blic

Pogledajte još