MMF ne veruje Vladi Srbije na reč

BEOGRAD, 02. septembar 2009. (FoNet) - Međunarodni monetarni fond (MMF) dao je rok Vladi Srbije do oktobra da dokaže da će gromoglasno najavljene reforme državne administracije dati rezultate.

Narednih nedelja vlast će imati pune ruke posla jer će morati da pripremi neophodne zakone, a od uverljivosti i odlučnosti zavisiće uplata druge i treće tranše stendbaj aranžmana, vrednih ukupno oko 1,2 milijarde evra, piše "Blic".

Albert Jeger, šef misije MMF za Srbiju, u utorak je rekao da je postignut dogovor da se odloži zaključenje druge revizije aranžmana i da se kombinuje sa trećom, koja je planirana od 20. oktobra.

On je potvrdio da je Fond tražio povećanje stope PDV od Vlade Srbije kako bi se pokrio deficit budžeta, ali da su dobijena uveravanja da za tim nema potrebe pošto će deficit biti pokriven iz drugih izvora.

Fond je odobrio Srbiji povećanje budžetskog deficita sa tri na 4,5 odsto u 2009. Očekujemo da se proizvodnja u Srbiji stabilizuje u drugoj polovini godine i da pad bruto domaćeg proizvoda bude četiri odsto u 2009, rekao je on.

Mi smo više nego spremni da podržimo ideju reformi javnog sektora, ali bismo voleli da vidimo konkretne planove i akcije, naglasio je Jeger.

On se pohvalno izrazio o monetarnoj politici Srbije, posebno u vezi sa stabilnim deviznim rezervama Narodne banke Srbije i stabilnošću bankarskog sektora, ali je ukazao da je stopa inflacije u Srbiji i dalje visoka u odnosu na druge zemlje regiona.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.