Mesec dana posle: U Obrenovcu posledice poplava vidljive na svakom koraku

Građani sa kojima smo razgovarali slažu se da se normalan život još dugo neće vratiti u njihov grad.

"Što se tiče ovog posla mog, popravlja se dok se radi, ali u suštini je katastrofa... eto", rekao nam je jedan Obrenovčanin, dok drugi kaže da mnogi njegovi sugrađani misle da će proći još mnogo vremena dok se ne samo normalan nego život uošte na neki pristojan način ne vrati u grad.

"Nije nešto naročito dobro. Tako nam dele malo hrane, paštete i to je to. Malo higijene... ali nema od toga ništa. To je propast," kaže još jedan naš sagovornik.

U organizaciji Fonda B92 i Crvenog krsta, u raščišćavanju grada danas su pomagali zaposleni u Američkoj ambasadi, sportisti, ali i penzioneri.

Ambasador Majkl Kirbi izjavio je da je američka vlada obezbedila više od dva miliona dolara pomoći, koja će najkasnije tokom naredne nedelje biti uručena penzionerima, invalidima i drugim najugroženijim građanima.

"Ne radi se o tome čiji je to zapravo posao, to je posao svih nas podjednako. Svi zajedno treba da učinimo nešto. Kao ljudsko biće jednostavno sam osetio taj poriv, a pretpostavljam da i vi to delite. Malo sam se, možda, isprljao, ali mašina će to oprati," rekao je ambasador Kirbi.

"Ako bih rekao da pre 25 dana nismo imali ni rukavice, da ne govorim o čizmama i nekoj zaštitnoj opremi i da smo tako počeli, posle 25 dana mogu da kažem da stvarno funkcionišemo kako treba, kao pravi volonterski servis," kaže Adis Milosavljević, koordinator volontera Crvenog krsta

Na raščišćavanju bazena ovde u Obrenovcu danas je radilo stotinak volontera, a to je samo jedna od više stotina lokacija na kojima su potrebne ovakve akcije.

Koordinatori Crvenog krsta procenjuju da će akcije raščišćavanja trajati naredna tri do četiri meseca i zbog toga pozivaju sve koji mogu da se tokom leta uključe u volonterske akcije ovde u Obrenovcu.

Izvor: B92

Pogledajte još