Lavrov: Cenim stav Srbije prema Evropi

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je oko 15.30 u Beograd, a dobrodošlicu mu je na Aerodromu "Nikola Tesla" poželeo šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je istakao da je dolazak Lavrova još jedan korak u razvoju političkih odnosa dve bratske i prijateljske zemlje.

"Ruska Federacija i Srbija imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu i želimo da naše odnose i nadalje razvijamo u duhu prijateljstva", rekao je Dačić po dolasku ruskog ministra.

Poseta ministra Lavrova biće, prema Dačićevim rečima, prilika za razgovor o svim pitanjima od interesa za bilateralne odnose Srbije i Rusije.

Srpski narod i Vlada, kako je istakao Dačić, šefa ruske diplomatije, koji je nakon tri godine ponovo posetio Srbiji, dočekuju sa velikom radošću.

U kratkom obraćanju novinarima, Lavrov je istakao da visoko ceni stav Srbije koja želi ujedinjenje, a ne razdvajanje u Evropi, jer, kako je rekao, Rusija želi da sve zemlje EU i Evroazije budu u zajedničkom privrednom i humanitarnom prostoru.

Lavrov se, odgovarajući na pitanje novinara jednog stranog medija, nakratko osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, i uputio poruku vladi u Kijevu.

"Već smo rekli ono što imamo da kažemo, ukrajinsko rukovodstvo mora da zaustavi nasilje i pozabavi se gasnim pitanjem, i sve karte su na toj strani stola", rekao je Lavrov.

Ruski ministar i srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položili su vence na spomenik Oslobodiocima Beograda i Sovjetskom vojniku u Beogradu.

Posle polaganja venaca uz državne i vojne počasti i intoniranja himni Srbije i Ruske Federacije, upisali su se i u spomen-knjigu.

Lavrov je poručio da se klanja hrabrosti sovjetskih i jugoslovenskih vojnika koji su oslobađali Beograd i da poštuje srpski narod jer čuva sećanje na pale heroje.

Ministar Vulin je poručio da najbolje među nama poveže život vredan slobode, kao što je najbolje među nama povezala smrt za slobodu.

Ivica Dačić i Sergej Lavrov održaće sastanak u utorak, kada će biti potpisan i Plan konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije za period 2015-2016. godine.

Tokom posete Beogradu Lavrov će se, kako je najavljeno, susresti sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Izvor: RTS

Pogledajte još