Zahvalnost Uba spasiocima iz Danske

Predsednik opštine Ub zahvalio se privatnoj spasilačkoj firmi Redningsgrupe iz mesta Riskov u Danskoj, na "neverovatnoj pomoći" pruženoj prilikom katastrofalnih majskih poplava koje su zadesile i ovu opštinu u Srbiji.

"Ub im je neizmerno zahvalan", kazao je Glišić na konferenciji za novinare u ambasadi Srbije u Kopenhagenu.

Prema njegovim rečima, tri eksperta Redningsgrupe sa specijalizovanom opremom i vozilima došli su u pomoć Ubu u najkritičnijim trenucima tokom poplava, a onda su svojim kasnijim radom na sanaciji terena omogućili hiljadama žitelja Uba da dobiju pijaću vodu.

Predstavnici Rednigsgrupe Henrik Kalmer i Tom Kristensen su rekli da su njihove aktivnosti sada usmerene na prikupljanje finansijskih sredstava za nabavku opreme za dalje saniranje terena i prečišćavanje preostalih izvorišta pijaće vode, kako bi taj problem bio rešen za sve stanovnike opštine Ub.

Na konferenciji za štampu je govorio i nekadašnji prvak Evrope i sveta u boksu Gert Bo Jakobsen koji je, s nekadašnjim vrhunskim danskim fudbalerom i reprezentativcem Stigom Toftingom, zvanični ambasador dobre volje u akciji prikupljanja sredstava koju vodi Rednigsgrupa u Danskoj.

Ambasadorka Srbije u Danskoj Dragana Ivanović je novinare obavestila o obimu štete pričinjene poplavama i zahvalila se Danskoj na pomoći u saniranju posledica, a posebno predstavnicima Redningsgrupe koji su u Srbiji otputovali samoinicijativno, kao dobrovoljci.

Šef ekipe koja je bila u Srbiji Henrik Kalmer je istakao da se, i kao čovek i kao neko ko se bavi poslom spasavanja u katastrofama, nije premišljao ni trenutka i odmah je organizovao odlazak u Srbiju, istakavši odličnu saradnju i s čelnicima Uba i s lokalnim stanovništvom koje ih je tretiralo, kako je rekao, "kao kraljeve".

Izvor: Beta

Pogledajte još