Preko 160 kilograma "dijazepama" nestalo iz "Galenike"

Sedam kilograma "dijazepama", kao i još 160 kilograma ove supstance koja je nestala iz "Galenike" najverovatnije je zloupotrebljeno, to jest iskorišćeno za proizvodnju drugih vrsta droge, ali i za prodaju na crnom tržištu. Naime, nakon hapšenja Dragane Kosić, načelnice Odeljenja za opojne droge i prekursore, ispostavilo se da je ta supstanca odnošena iz fabrike, a policijska istraga otkriće gde je na kraju taj lek završio.

"Kilogram 'dijazepama' na tržištu košta 5.000-6.000 evra. On se nalazi na listi opojnih droga i spada u izuzetno jako sredstvo za smirenje koje izaziva i halucinacije, pa se uzima samo pod kontrolom lekara", kaže sagovornik iz istrage.

"Slučajevi iz prakse pokazuju da su ga mešali s marihuanom, skankom, sintetičkim drogama, ali i sa kokainom. Skank i taj lek najčešće mešaju u obliku žvaka, bombona ili tableta", priča Spasić.

Aleksandar Ramah, psihijatar, kaže da je ovaj lek sam po sebi psihoaktivna supstanca i da se dešava da dileri, kako oni kažu, 'krste' kokain i heroin njime.

"Mešaju ga u razmeri 1:1 sa heroinom ili kokainom kako bi lažno povećali količinu droge i time stekli veću dobit uz manje uložene droge", kaže Ramah.

Podsetimo, policija istražuje gde su nestale zalihe "dijazepama" iz "Galenike" u okviru istrage o aferi "Galenika". Hapšenja zbog zloupotreba u toj fabrici počela su maja 2013, kad je uhapšen Nenad Ognjenović, direktor te kompanije, sa još sedam saučesnika, da bi tačno godinu dana kasnije bio uhapšen Dejan Backović, bivši predsednik UO i visoki funkcioner SPS.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.