Koliko košta Skupština Srbije?

BEOGRAD, 02. septembar 2009. (FoNet) - Svaki poslanik republičkog parlamenta u prvih šest meseci koštao je državnu kasu, u proseku, više od milion dinara.

Prosečno, po broju poslanika, najskuplja je Socijalno liberalna partija (SLP) Sandžaka čiji je jedini poslanik, Bajram Omeragić, naplatio čak 1.667.977 dinara, što mesečno iznosi 277.999 dinara, piše "Blic".

Po troškovima ga slede četiri poslanika SVM sa po 1,57 miliona, Esad Džudžević sa 1,55 miliona i Riza Halimi sa 1,54 miliona.

Budžet su, sa druge strane, najmanje koštali poslanici koalicije Zajedno za Kragujevac i Žarko Korać iz SDU koji su potrošili po oko 300.000 dinara za pola godine, jer ne primaju skupštinske plate.

Skupština Srbije je, po zvaničnim podacima sekretara, za prvih šest meseci rada potrošila 602,13 miliona dinara.

Najviše je potrošeno na poslaničke plate - 148.937.697 dinara i na poslanički dodatak  - 68.152.991 dinar. 

Naknada za korišćenje sopstvenog vozila je takođe značajna stavka u skupštinskom budžetu i iznosila je 39,96 miliona, dok je za dnevnice za službena putovanja isplaćeno 22,67 miliona, a za smeštaj na službenom putu u inostranstvu 1,5 miliona. 

Kao naknada za parkiranje automobila narodnih poslanika isplaćeno je čak milion dinara.

Što se tiče poslanika iz Preševske doline i Novog Pazara, Rize Halimija, Bajrama Omeragića i Esada Džudževića, njihovi troškovi su razumljivi jer se oni nalaze na skoro najudaljenijim tačkama od Beograda i najviše troše na putovanja.

Skupština je na troškovima službenih putovanja uspela da uštedi najviše, kao i na smeštaju i inostranstvu.

Tu nam je ušteda oko 70 odsto u odnosu na planirane rashode jer smo se trudili da za putovanja napravimo takve aranžmane da domaćini snose troškove smeštaja i da minimalni broj poslanika putuje, kaže za "Blic" Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije.

Poslanici su, ipak, bili štedljiviji nego ranije, tako da su od ukupnih sredstava namenjenih u državnoj kasi za budžet Skupštine potrošili manje od polovine novca.

Od planiranih milijardu i petsto devedeset miliona, potrošili su 37,81 odsto sredstava.

Pogledajte još