Šešelj traži pravo na javne nastupe

Haški tribunal pozvao je optuženog Vojislava Šešelja i tužilaštvo da se izjasne o mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude. Sudije očekuju odgovor u roku od sedam dana pošto on dobije srpski prevod odluke.

- Odluka o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja uopšte ne zavisi od njegovog izjašnjavanja povodom inicijative sudskog veća da bude pušten na privremenu slobodu dok se čeka ishod suđenja - kaže Jadranka Šešelj i navodi da se upravo vratila iz Holandije, ali da sa suprugom nije mnogo pričala o mogućnosti oslobađanja.

Fila: Moraju da ga puste

Advokat Toma Fila kaže za “Blic” da oni moraju da ga puste dok se ne osposobe da mu sude. - Nikada se u istoriji pravosuđa nije dogodilo da sud zakaže izricanje presude, a da presuda nije doneta kao što se to desilo u slučaju Šešelja. On mora da dođe u Beograd i proglasi pobedu nad Tribunalom koji nije sposoban da sudi - navodi Fila.

Komitet za odbranu Šešelja smatra da će povodom najnovije odluke Pretresnog veća lider radikala zauzeti stav da je “prava i jedina tema pritvor koji se hitno mora ukinuti, a ne privremeno puštanje na slobodu”.

- Lider SRS će povodom najnovije odluke pretresnog veća Haškog tribunala zauzeti stav da mu se umesto puštanja na privremenu slobodu mora hitno ukinuti pritvor - izjavio je funkcioner SRS Zoran Krasić.

Ako Šešelj bude pušten na slobodu, sigurno će držati javne skupove, davati intervjue novinama, gostovati na televizijama, slobodno se kretati po celoj Srbiji i kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud. Neće dozvoliti da mu ih bilo ko ograničava pod bilo kakvim izgovorom”, navodi se u saopštenju Komiteta za odbranu Šešelja.

blic

Pogledajte još