Prodavci u panici: Prodaja kola stala!

Za jednim od najpoznatijih prodavaca automobila u Srbiji, koji je zatvorio salon i otvorio samoposlugu, mogli bi uskoro da pođu i drugi prodavci novih vozila.

Ovo bi zaista i moglo da se desi, bar sudeći prema majskim rezultatima prodaje, pišu Novosti.

Podaci, koje je objavilo Udruženje uvoznika automobila Srbije, pokazuju da je veliki pad prodaje nastavljen.

U petom mesecu ove godine samo 1.970 kupaca je kupilo nov automobil, što je za 95 vozila manje nego u aprilu. U odnosu na maj 2013. pad prodaje je još veći, jer je tada kupljen 2.391 automobil.

U prvih pet meseci ove godine prodato je ukupno 8.555 vozila, što je skoro hiljadu manje nego prošle godine u istom periodu, kada je prodato 9.415 vozila.

Kada se ovi brojevi uporede s onima iz poslednje godine pre početka krize, 2008, postaje jasno zašto se zatvaraju saloni izgrađeni uz pomoć kredita koje je tada bilo moguće otplaćivati.

Naime, u maju 2008. prodato je 5.229 novih automobila, a u prvih pet meseci, iz sadašnje perspektive neverovatnih, 25.816 vozila.

- Situacija je više nego alarmantna. Automobili nikada nisu bili jeftiniji, jer su prodavci smanjili, pa čak i ukinuli marže, ali ni to ne pomaže, jer narod jednostavno nema novca – kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova dr Miloš Petrović.

Petrović kaže i da su uvoznici predložili državi čitav niz mera koje bi im pomogle da očuvaju posao i hiljade radnih mesta, ali da zasad još nema nikakvih konkretnih rezultata.

U maju je u Srbiji najviše prodato automobila sa logom “Škode” na haubi. Za vozila iz Češke se odlučilo 325 kupaca. “Fijat” je zadobio poverenje 292 vozača, “Ford” 206. Najprodavaniji model je “škoda fabija” sa 130 jedinica, ispred “fijata 500L” koji je pazarilo 112 naših sugrađana.

telegraf

Pogledajte još