Teže do prevremene penzije

BEOGRAD, 02. septembar 2009. (FoNet) - Prema reformi penziono-invalidskog osiguranja koja je u toku, kriterijumi za odlazak u prevremenu penziju biće daleko stroži, a te penzije biće mnogo niže od pune penzije, kaže za "Blic" Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije.

Mogućnost odlaska u prevremenu penziju maksimalno je korišćena godinama unazad, pa će stoga, kako najavljuju u Vladi, ova kategorija biti „ozbiljno preispitana”.

U sistemu smo imali takozvanu prevremenu penziju, ali bez kriterijuma godina staža. Svugde u Evropi godine starosti su jedan od najvažnijih kriterijuma za odlazak u penziju.

Hipotetički, može čovek imati 35 godina staža, ali ako nema, recimo, 65 godina života i ako je zdrav i radno sposoban, ne može da ide u penziju.

Moramo da shvatimo da penzija nije socijalna nego ekonomska kategorija, ističe Krkobabić i dodaje da, iako smo do sada u zakonu imali i rešenje da čovek kada navrši godine punog staža odlazi u penziju bez obzira na godine života, to se mora ozbiljno preispitati.

U penziju će se ići kada se stvore tri pretpostavke. Prva od njih je vezana za godine života, druga da je uplaćen doprinos i treća da je ostvaren radni staž, pojasnio je on.

Računice će pokazati koji je to broj godina kako staža tako i života kako bi sistem bio održiv, kaže Krkobabić i dodaje da će starosne granice postepeno biti povećavane i za korisnike porodičnih penzije, ali ne drastično „jer je neprirodno da zdrav čovek odlazi u penziju sa 40 godina”.

Pogledajte još