Sećate li se radio emisija „Tup - tup“ i „Minimaks“?

Milovan ilić Minimaks: Novinar, aforističar, radio i TV voditelj, koji je svojom duhovitošću i inventivnošću obeležio jedno vreme, čovek koji je uveseljavao naciju i pomogao mnogim estradnim umetnicima da postanu slavni.

Beskrajno šarmantan, oštrouman, brze i britke misli, pored tolikih radio i TV emisija, stigao je i da objavi sedam knjiga aforizama i dve knjige poezije...

(old_image)

Milovan Ilić rodjen je 1938.godine u Lipnici, kod Kragujevca. Došao je u Beograd 1957.godine, na studije prava, objavljivao humoreske u “Politici”, i ubrzo počeo da radi u satiričnom listu “Jež”, a 1960.godine prelazi na Radio Beograd, u redakciju Drugog programa. 1967.godine pokreće sopstvenu radio emisiju “Minimaks” (minimum govora, maksimum muzike). Po toj emisiji je dobio svoj čuveni nadimak.


Za samo mesec dana to je postala najpopularnija emisija, a on najpopularniji voditelj. Na početku emisije uvek je govorio “dragi moji i drage moje”, a na kraju “ćao, nema više”. Sa sagovornicima je bio na ti, što je bilo veoma drsko u ono vreme. Puštao je atraktivnu i komercijalnu muziku. I pored ogromne popularnosti, emisija je ukinuta posle pet godina, sa obrazloženjem da je šund i kič! Milovan je odmah pokrenuo novu emisiju, koja se emitovala nedeljom u podne.

Bio je to legendarni “Tup-tup”, koji je potrajao pune 22 godine! I on je nasilno ukinut, bez objašnjenja.

Minimaks je u medjuvremenu vodio i druge veoma slušane radio emisije, na radiju 202 – “Sutra je petak” i “ZVRK”. Radio je i na RTB, najpre je vodio šou program “Od glave do pete”, sa

Minja subota i Minimaks

(old_image)

Minjom Subotom, a potom na TV Politika “Minimaksoviziju”, kasnije na TV Pink “Maksoviziju” i “Nedeljom kod Minimaksa”.

U njegovim emisijama gostovali su zajedno političari, umetnici, estradne ličnosti, što je bila novina za ono vreme. Minimaks je otkrivao i medijski promovisao mnoge pevače: Lepu Brenu, Daru Bubamaru, Jami, Vendi, “Rokere s Moravu”, Đorđa Balaševića, Ramba Amadeusa… Mnogima je Minimaks smislio umetničko ime.

Lepa Brena i Minimaks

(old_image)

Prijateljevao je sa mnogim estradnim kolegama, a kada se razboleo, Kemal Monteno i Arsen Dedić su se pobrinuli da mu obezbede mesto u bolnici u Padovi.

Vlasnik Pink televizije Željko Mitrović je platio sve troškove komplikovane operacije, ali Minimaksu nije bilo spasa.

Umro je u Padovi 9.februara 2005.godine.

Pogledajte još