HRANA KAO UTEHA: Gladni ste? Ili je nešto drugo u pitanju?

1. Kada je bio moj poslednji obrok?
Ako ste doručkovali, a već posle sat vremena pomislite da ste gladni – varate se! Jedan od načina da testirate sebe da li osećate glad jeste da se zapitate šta biste najradije pojeli. Ukoliko pomislite na slatkiše, niste gladni. Ali ako vam se jede nešto konkretno, onda vam je doručak bio slab.

2. Da li mi je dosadno?
Najčešće jedemo onda kada ne znamo šta bismo drugi radili. Prevaziđite ovu zamku, uposlite se! Tada mozak neće biti fokusiran na hranu.

3. Šta, zapravo, želim?
Ako baš toliko želite da pojedete nešto slatko, uzmite kockicu čokolade ili jedan keks. Što duže za nečim žudimo, to je veća verovatnoća da ćemo pojesti više ako dugo čekamo.

4. Da li osećam ljutnju i bes?
Mnogo ljudi stres i bes “zatrpava” hranom. Bolje rešenje je da izađete i prošetate ili da istrčite krug oko zgrade. Ili da svom snagom udarate u jastuk. Ili da zabijete glavu u jastuk i vrištite. Ili da glasno pustite muziku i počnete da đuskate...

5. Da li jedem iz navike?
Najgori razlog zbog kog posežemo za hranom. Na poslu ste i došlo je vreme za pauzu, a vi jurcate po sendvič i koka-kolu, iako uopšte niste gladni? Prikočite! Razmislite da li su vam dodatne kalorije zaista potrebne ili jedete samo zato što je “vreme” za to.

6. Da li osećam umor?
... I zato jedem? Bolje idite pod tuš, pa u krevet. Hrana neće odagnati umor, niti ćete se posle obilne večere osećati bolje.

7. Krči mi stomak, mora biti da je to zbog gladi?
Da, i to se događa. Ali, čudni zvuci iz stomaka najčešće nisu posledica gladi, već varenja hrane. Popijte čašu vode, krčanje će prestati.

Allwomenstalk.com

Pogledajte još