ZAUSTAVITE ZEMLJU: Evo šta bi se dogodilo da naša planeta prestane da se rotira!

Za nas bi to uglavnom bilo kao da smo u automobilu koji je stao na mestu, dok je jurio brzonom od 1674 km/h. Umrli bi istog trena, ali stvari bi bile još gore, objašnjava se u videu na Vsauce kanalu.

Uz to što bi naše telo poletelo prema istoku brzinom od 465 m/s (kod ekvatora), odmah bi se raspali u masu mišića i kostiju. Kako je rotacija Zemlje sporija prema polovima, možda bi tamo i preživeli, na koji trenutak.

Ljudi koji su u avionima preživeli bi malo duže, no ubile bi ih silovite oluje koje bi krenule nakon planetarnog kočenja.

Brzina vetra bila bi tolika da bi buknuli požari na celoj planeti, a to bi izazvalo i eroziju skoro svega na površini Zemljine kore. Ogromni cunamiji bi dodatno poharali planet, a voda bi krenula prema polovima. Bez rotacije, dan na Zemlji, odnosno na delu okrenutom prema Suncu trajao bi 365 dana. Sa strane okrenute prema Suncu, sve bi se smrznulo, dok bi na sunčanoj strani zbog visokih temperatura većina tragova života nestala. Bez rotacije bi se zaustavilo i jezgro planete. To bi uništilo i zaštitni magnetski omotač, a radioaktivno zračenje sa Sunca ubilo bi ono što je možda uspelo preživeti.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još