Nove vakcine za svinjski grip

Kina će uskoro odobriti domaće vakcine protiv svinjskog gripa, za koje proizvođači kažu da mogu zaštititi ljude sa samo jednom dozom.

Zdravstvene vlasti širom sveta, inače, zasad smatraju da su neophodne dve doze vakcine i još čekaju da proizvođači lekova testovima utvrde odgovarajuće doziranje.

Kineska uprava za hranu i lekove, međutim, na svom Internet sajtu je saopštila da će već tokom ove nedelje odobriti dve vakcine za koje su klinički testovi urađeni prošlog meseca i koje su dobile mišljenje oko 40 eksperata, a da se testiraju još četiri vakcine.

Proizvođači dveju vakcina koje će biti odobrene, kompanije Sajnovek i Hualan, kažu da su klinički testovi pokazali da su njihovi proizvodi efikasni u jednoj dozi za ljude od tri do 60 godina starosti. U testovima je učestvovalo više od 3.000 ljudi.

Sajnovek tvrdi da ima kapacitete za proizvodnju do 30 miliona doza vakcine protiv svinjskog gripa godišnje, dok Hualan kaže da može napraviti 160 miliona doza.

Skladištenje vakcina je poslednja mera u agresivnom trudu kineskih vlasti da zaustave širenje svinjskog gripa u zemlji sa 1,3 milijarde stanovnika i sa relativno ograničenim medicinskim resursima.

U Kini se u karantine stavljaju putnici koji su imali kontakt s inficiranim ljudima, a školama je naređeno da đacima redovno mere temperaturu.

Ministarstvo zdravlja u Pekingu je saopštilo da je u Kini dosad potvrđeno 3.700 zaraza svinjskim gripom, ali da smrtnih slučajeva nije bilo.

Cilj Kine je da do kraja godine bude obezbeđeno vakcina za pet odsto stanovništva. Mada zdravstvene vlasti nisu objavile detaljan plan vakcinacija, saopštile su da će prioritet imati zdravstveni radnici, činovnici u javnim službama i učenici.

Svetski medicinski stručnjaci, inače, ocenjuju da svinjski grip nije bio toliko opasan koliko se strahovalo. Dosad je u svetu, doduše, registrovana smrt najmanje 2.185 ljudi, ali je u ogromnoj većini slučajeva bolest bila blaga i nije zahtevala posebno lečenje.

Ipak ostaje strahovanje da bi eksplozija novih zaraza mogla zatrpati bolnice i blokirati zdravstvene vlasti naročito u siromašnijim zemljama.

PEKING, 2. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još