Koliko god se stidele, ove stvari morate da kažete ginekologu!

Sem toga, postoje neke stvari koje, iako su neprijatne, mogu da budu jako važne kada je u pitanju briga o vašem seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Evo, 10 stvari koje svakako trebate reći svom ginekologu.

Broj seksualnih partnera

Recite to svom ginekologu čak i ako vas ne pita. On neće da vam sudi, a to je zaista korisna informacija sa medicinskog gledišta, kaže ginekolog Alisa Dvek. 'Što više informacija otkrijete, to ćete dobiti više adekvatne medicinske pomoći.'

Seks bez zaštite

O tome morate obavestiti ginekologa, pa čak i ako se dogodilo 'samo' jednom. Mislite kako je sve u redu jer posle toga imate uredan ciklus i niste primetili znakove polno prenosivih bolesti. Međutim, niste u pravu. 'Neke polno prenosive bolesti, kao što su hlamidija, često ne pokazuju vidljive simptome, dok na primer HPV može mirovati godinama', kaže Dvek. Vaša je odgovornost da obavestite svog lekara ukoliko postoji rizik od ovih bolesti jer niste koristili kondom.

Ne možete da doživite orgazam

'Vaš ginekolog zna da je reč o problemu i želi da vam pomogne. Najčešće nije reč o problemu koji se ne može rešiti. Ukoliko nije ginekološke prirode, možda je reč o psihološkom problemu, pa će vas ginekolog uputiti', pojašnjava Dvek.

Krvarite posle seksa

Ako se to dogodilo jednom i to nakon grubljeg seksa, ne morate do lekara. Ali, ako se dogodilo više puta, to vaš ginekolog svakako treba da zna. Krvarenje posle seksa može da ukazuje na infekciju, problem suvoće, pa čak i na rak grlića materice.

Promene vezane uz ciklus

Čak i ako ste sigurni da niste trudni, o bilo kakvim promenama vezanim za ciklus morate da obavestite lekara. Razlozi zbog kojih je došlo do promena mogu biti infekcije, cista ili hormonski poremećaj.

Bolan seks

'Velike su šanse da ginekolog može da vam pomogne sa ovim problemom. Bol možete da osećate zbog blagog nagiba u materici ili možda patite od vaginalne suvoće', pojašnjava ginekolog Meri Džejn Minkin, profesorka na “Yale School of Medicine”. To nije samo problem žena starijeg doba. Imaju ga i mnoge mlade žene. Možda je reč i o nuspojavi kontracepcijskih pilula.

Lekovi i vitamini koje uzimate

To je važno bilo da započinjete novi kontracepcijskih režim, pokušavate da zatrudnite ili morate na operaciju. Čak i biljni dodaci mogu imati kontraindikacije.

Trudnoća

O trudnoći ne trebate da razgovarate sa ginekologom samo u slučaju da bezuspešno pokušavate da zatrudnite. Čak i ukoliko planirate trudnoću za otprilike godinu dana, o tome možete porazgovarati sa svojim ginekologom. On će vam dati korisne savete o zdravim navikama kojima ćete zadržati plodnost pa vas uputiti koliko često trebate da dolazite na preglede. 'Posao ginekologa je da vodi brigu o tome da žena ne zatrudni ukoliko to ne želi, kao i da ostane u drugom stanju kada donese takvu odluku', kaže doktorka Minkin.

Neobičan miris za vreme ciklusa

To je obično znak infekcije ili ph neravnoteže, koje ginekolog može da izleči. Ali, moguće je i da je komadić tampona ostao. Manje promene u mirisu mesečnice su normalne, ali ako primetite drastične promene, posetite ginekologa.

Poremetio vam se san i menstrualni ciklus

'Ako ste u ranim četrdesetim godinama, to bi mogao da bude znak predmenopauze', kaže Minkin. Iako je retkost da se simptomi pojave tako rano, nije nemoguće.

Izvor: Magazin

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.