Da li je ovo početak propasti YouTube-a?

Među izvođačima koji će uskoro biti blokirani ukoliko se stanje ne promeni su Adele, Arctic Monkeys i Radiohead, ali i dosta drugih.

Ovo bi moglo da se desi za nekoliko dana ukoliko se ugovori ne potpišu, rekao je Robert Kincl, jedan od glavnih ljudi YouTube-a.

Tri najveća muzička izdavača, Universal, Sony i Warner su odmah pristali na nove uslove sajta, ali mali broj još uvek odbija da ih prihvati što stvara pomenute probleme. Nezavisni izdavači tvrde da su im ponuđeni veoma nepovoljni uslovi.

Gitarista grupe Radiohead, Ed O’Brajan, optužio je Google da silom pokušava izvođačima da nametne male honorare.

Džef Tejlor, iz organizacije britanskih diskografskih kompanija, izjavio je kako je blokiranje velikog broja izvođača jako loš potez i da će se on najviše odraziti na fanove kojima će uskratiti priliku da uživaju u muzici. Sa druge strane, diskografima i izvođačima će ukinuti jedan od važnih izvora zarade, a sve zbog toga što nisu hteli da prihvate Google-ov ultimatum.

U YouTube-u tvrdoglavo odbijaju da prihvate argumente druge strane. Ne bi trebalo da nas začudi da na kraju dođe do nekakvog dogovora, s obzirom da će milioni fanova svoju omiljenu muziku tražiti na nekim drugim, konkurentskim sajtovima.

izvor: telegraf

Pogledajte još